Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De tog emot priset för Årets folkhälsoinsats

Priset för Årets folkhälsoinsats 2015 delades ut till K2 i samband med regionfullmäktiges möte häromdagen.

Verksamheten sorterar under område psykiatri och ligger på Kyrkgatan 2, adressen är också en av anledningarna till namnet. Den formella benämningen är Region Jämtland Härjedalens enhet för rehabilitering och återhämtning. Den startade 2004 och har i dag cirka 70 deltagare. Margareta Winberg (S), regionfullmäktiges ordförande, delade ut priset till personal och deltagare.

– Det är otroligt hedrande, vi är jätteglada allihopa. K2 är också namnet på världens mest svårklättrade berg och det tyckte vi passade bra. För återhämtning kan vara en lång och krånglig resa, men det går, säger Ann-Marie Ekström.

Förutom att tacka för utmärkelsen och beskriva verksamheten argumenterade pristagarna för att fortsätta att utveckla K2.

– Det vi saknar är steget vidare. Behovet av sysselsättning är stort och det är lätt att det blir stopp. Vi skulle vilja använda regionens egna arbetsplatser och enheter till sysselsättning. Vi har väldigt stora resurser bland våra deltagare, som bara går och väntar på att få komma vidare, säger Ingela Karlsson-Rydham.

Ingela Håkansson och Thomas Höglund delade ut beröm till K2 och berättade vad verksamheten betytt för dem i deras rehabilitering och återhämtning.

– På K2 har man förmåga att se det friska, lyfta upp resurserna och att tro på individen. Personalen peppar när man klättrar uppför sitt personliga K2, säger Ingela Håkansson.

Hon anser också att personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa skulle kunna vara till stor hjälp för andra. Anställ erfarenhetsspecialister inom psykiatrin, var hennes uppmaning.

Thomas Höglund talade om återhämtning som ett stort begrepp, som dessutom är individuellt.

– Det viktigaste är att må bra och det kan handla om små saker. Det kan vara att komma ut på konsert, det kan vara ett biobesök eller en fika. Det är många som har gått framåt tack vare K2 och drömmen är att det skulle finnas en motsvarighet i varje kommun, säger han.