Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De två stora är halta och lytta

Om Sverige de kommande fyra åren har en socialdemokratisk statsminister i Stefan Löfven eller fortsatt ledarskap av moderatledaren Fredrik Reinfeldt så är det inte för att de två partierna utför en särskilt bra valrörelse.

I United minds senaste opinionsmätning får Socialdemokraterna det chockerande låga stödet på 28 procent. Moderaterna ökar något men tampas trots det med ett besvärande fortsatt lågt förtroendestöd.

Det ser i stället ut som om majoriteten kommer avgöras av de mindre partiernas valrörelser.

Centerpartiet och Kristdemokraterna har etablerat sig över fyraprocentspärren och tävlar numera med Folkpartiet om borgerliga röster. Det är troligt att både Annie Lööf och Göran Hägglund snart springer om Jan Björklund.

C och KD tar större plats med sina frågor i dag och för FP finns en svår skoldebatt att hantera.

Feministiskt initiativs framgångar fortsätter och jag börjar allt mindre tvivla på att partiet tar sig in i riksdagen. Det är mycket enklare att vara en utmanare mot etablissemanget i ett europaparlamentsval än i ett riksdagsval.

Gudrun Schymans parti ser ut att kunna gå hela vägen, vilket naturligtvis är besvärande för Vänsterpartiet som dräneras på väljare. Sjöstedt bör dock inte sörja, ett stöd kring sju procent är väldigt bra för Vänsterpartiet.

Sverigedemokraterna finns fortfarande kvar som ett ufo med tio procents stöd i den svenska opinionen.