Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"De tvångsförflyttade" avslutar trilogi

Det är dags att sätta punkt för författaren Birger Ekerlid. I alla fall för den trilogi han har skrivit om Sameland – "Fattiga som den voro", "Separatorn" och nu avslutande "De tvångsförflyttade".

Annons

– Det har varit en lång process. Det känns bra att ha lyckats beskriva utvecklingen för samerna från 1800-talet till i dag, säger Birger Ekerlid.

Handlingen i romanen "De tvångsförflyttade" sträcker sig från 1920-talets tvångsförflyttningar av nordsamer till 1950-talets vattenkraftsutbyggnader och 2000-talets gruvprojekt.

– Jag var tidig klar över att jag ville ta upp de omfattande vattenkraftsutbyggnader som varit. Och att jag ville förstå bakgrunden till tvångsförflyttningarna av samerna.

– Sedan dök gruvprojektet med en nickelgruva precis i det område som jag skriver om upp, så jag kopplade på det i boken.

Birger Ekerlid hoppas på att kunna ge perspektiv till dagens gruvdebatt.

– Det är inte så känt för alla hur det har påverkat dem som drabbats.

Den första delen i trilogin "Fattiga som de voro" handlar om samerna Stor-Nila och Lill-Docka och utspelar sig under 1800-talet. Berättelsen ligger till grund för en musikal som kommer att sättas upp i Västerbotten nästa år.

– Jag är inblandad i det så till vida att min bok har använts som underlag. Författaren Mikael Niemi skriver storyn till musikalen tillsammans med elever från skolor i Storuman och Tärnaby.

I går kväll hade Birger Ekerlid boksläpp i Tärnaby där han berättade om "De tvångsförflyttade". Konstnären Tomas Colbengtson, som har gjort omslaget till boken, visade konst och gitarristen Andy Barnett spelade.

I kväll är Birger Ekerlid på plats på Gaaltije i Östersund för att prata om boken.