Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De tvångsförflyttade" avslutar trilogi

Det är dags att sätta punkt för författaren Birger Ekerlid. I alla fall för den trilogi han har skrivit om Sameland – "Fattiga som den voro", "Separatorn" och nu avslutande "De tvångsförflyttade".

Annons

– Det har varit en lång process. Det känns bra att ha lyckats beskriva utvecklingen för samerna från 1800-talet till i dag, säger Birger Ekerlid.

Handlingen i romanen "De tvångsförflyttade" sträcker sig från 1920-talets tvångsförflyttningar av nordsamer till 1950-talets vattenkraftsutbyggnader och 2000-talets gruvprojekt.

– Jag var tidig klar över att jag ville ta upp de omfattande vattenkraftsutbyggnader som varit. Och att jag ville förstå bakgrunden till tvångsförflyttningarna av samerna.

– Sedan dök gruvprojektet med en nickelgruva precis i det område som jag skriver om upp, så jag kopplade på det i boken.

Birger Ekerlid hoppas på att kunna ge perspektiv till dagens gruvdebatt.

– Det är inte så känt för alla hur det har påverkat dem som drabbats.

Den första delen i trilogin "Fattiga som de voro" handlar om samerna Stor-Nila och Lill-Docka och utspelar sig under 1800-talet. Berättelsen ligger till grund för en musikal som kommer att sättas upp i Västerbotten nästa år.

– Jag är inblandad i det så till vida att min bok har använts som underlag. Författaren Mikael Niemi skriver storyn till musikalen tillsammans med elever från skolor i Storuman och Tärnaby.

I går kväll hade Birger Ekerlid boksläpp i Tärnaby där han berättade om "De tvångsförflyttade". Konstnären Tomas Colbengtson, som har gjort omslaget till boken, visade konst och gitarristen Andy Barnett spelade.

I kväll är Birger Ekerlid på plats på Gaaltije i Östersund för att prata om boken.

Annons