Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De tvingas leva­ på dotterns barnbidrag

Elen har stängts av och pengarna är slut. Rysktalande familjen Davödov i Föllinge lever på dotterns barnbidrag, 1 050 kronor i månaden, och hotas av utvisning.

– Vi är statslösa ryssar och befinner oss i en hopplös och desperat situation. Huset kan värmas tack vare att vi får spillvirke från bygget av allaktivitetshallen i byn.

Andrei Davödov, 47, berättar att polisen varit hemma hos familjen. Ett besök som gjorde dem oroliga.

– Vi riskerar ju att deporteras ut ur landet. Och utan erbjudande om jobb får vi inget arbets- och uppehållstillstånd.

beslutsfattaren Lena Ståhlenberg har Migrationsverket inte tagit något beslut om att familjen ska utvisas. I övrigt har hon inga kommentarer eftersom ärendet är sekretessbelagt.

Migrationsverket har tidigare nekat familjen uppehållstillstånd.

Familjen, som sökt mer än 200 jobb utan resultat, har hamnat ordentligt mellan stolarna. Och deras sociala skyddsnät är minimalt.

Tillsammans med hustrun Aaza, 51, och barnen Roman, 24, och Lia, 14, flyttade Andrei i oktober 2007 från Tallin i Estland till Föllinge. Där köpte familjen ett hus som de hittat på internet. Köpet finansierades med pengar från husförsäljningen i hemlandet.

– Vi betraktades som andra klassens medborgare och blev kränkta och diskriminerade i Estland, säger Aaza.

De säger att de kände sig som främlingar i sitt eget land.

– Men i Tallin hade vi ändå alltid jobb. Jag arbetade på en fiskfabrik, Aaza med mobiltelefoner och Roman med kabelmontage, säger Andrei.

att de blev lovade jobb när de flyttade till Sverige.

– Men dessa löften var inget värda.

Estland utropade 1991 på nytt sin självständighet efter att ha varit en sovjetrepublik. Men de flesta av Estlands rysktalande invånare blev ändå immigranter utan att de lämnade landets gränser.

I Estland, som blev medlem i EU 2004, är familjen Davödov därför fortfarande ryssar.

– Trots att jag och mina föräldrar är födda i Estland saknar vi medborgarskap, säger Roman.

För att få medborgarskap måste alla statslösa icke-ester som är födda före 1991 gå igenom ett omfattande test, såvida de inte bosatte sig i Estland innan Sovjet tog över landet. Det består av ett språkprov i estniska och ett kunskapsprov i estnisk konstitution.

som föddes 1995, EU-medborgare och har därmed rätt att arbeta och bo i ett annat EU-land.

Hon går i sjunde klass på Cederbergskolan i Föllinge och tycker att livet är trist eftersom familjen saknar pengar.

– Jag vill helst flytta till Stockholm eller Falun, men absolut inte tillbaka till Estland. Där har vi inte heller några släktingar längre. Utan det är bara vi fyra i familjen.

Roman prövade häromdagen fiskelyckan på Föllingesjön och fick 30 abborrar.

– Det är bra mat. Jag var dessutom nära att få en stor gädda som lossnade i hålet.

Aaza berättar att hon bakar brödet och försöker dryga ut maten, som nu måste lagas i den öppna spisen, så långt det går.

I avsaknad av el sedan 4 mars har Andrei kopplat en liten lampa till ett 12–volts batteri. Annars är det stearinljus som gäller på kvällarna.

Han visar en bild på ett gasolkök, som kostar 129 kronor, i en katalog.

– Det funderar jag på att köpa.

Familjens bil står ute på gården och har 20 liter bensin kvar i tanken. Den får köras ytterligare en vecka. Därefter gäller inte försäkringen. Inga pengar finns till att den ska förlängas.

– Vår stora önskan är att få jobb. Men ingen verkar vilja ha oss, säger Roman Davödov.