Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De unga bara måste dansa

Footloose

Genre: Musikaldrama.

Premiär: Biostaden, i morgon

Från 11 år.

2

Efter en fruktansvärd bilolycka där fem festglada ungdomar dör beslutar sig de styrande i den lilla staden Bomont att förbjuda all form av offentlig dans och musik för ungdomar.

I bräschen går stadens präst (Dennis Quaid) som förlorat sin son. Förlamade av sorg går byborna med på förändringarna och finner sig i ett liv i extrem stillhet. Men åren går och inte minst prästdottern Ariel (Julianne Hough) växer upp och börjar bryta mot reglerna.

Eftersom ”Footloose” utspelas i ett parallellt musikaluniversum så är det här dansförbudet naturligtvis dömt att misslyckas. Ungdomarna lever ju för dansen. De bara måste dansa. Är de arga så dansar de, och är de glada eller liggsugna så dansar de. Att inte kunna eller vilja dansa är så barockt att folk häpnar.

Rollen som gjorde Kevin Bacon till tonårsidol på 1980-talet har här tagits över av den tvålfagre Måns Zelmerlöw-kopian Kenny Wormald. Han spelar Ren, inflyttad citykille från Boston som går på high school, jobbar extra i en fabrik, har varit elitgymnast, går i kyrkan varje söndag och tar avstånd från droger och sex.

Trots uppenbart svärmorsdrömsupplägg anses han ändå vara ett riktigt orosmoment i den lilla staden – eftersom det han egentligen vill är att få dansa fritt. Han utmanar dessutom hela systemet genom att radikalt nog starta en namninsamling mot dansförbudet.

”Footloose” är en i raden av 1980-talsrullar som tuggats om i Hollywood och spottas ut till en ny generation. Här har man inte ens försökt göra storyn till en modern angelägenhet, vilket resulterar i ovanstående gegga som får ”Grease” att kännas progressiv. Några trots allt medryckande dansnummer och beundransvärt nyanserade skådespelarinsatser från bland andra Dennis Quaid, gör ändå ”Footloose” skojigt lättsam. På pluskontot finns också de sköna 1980-talsnickarna, som en rar kassettbandspelare, i scenografi och kläder.