Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vände motgångarna till en hit

Sommarens stora hit "Din soldat" med Albin och Kristin Amparo har nog ingen kunnat undgå. 29 december spelar Albin på Bygget i Åre.

"Din soldat" har streamats 24 miljoner gånger och toppat Spotify, Itunes och Sverigetopplistan. Under sommaren har Albin blivit ett välkänt namn men färre vet nog inte att den före detta Idol-deltagaren och EMD-medlemmen Mattias Andréasson haft ett finger med i spelet som låtskrivare och producent.

– Vi kände ju att det var en farlig låt med hitpotential när vi gjorde den, men det var svårt att förutspå att den skulle gå dubbel platina på två månader, säger Albin Johnsén med ett skratt.

Låten innebar vändpunkten för både Albin Johnsén och Mattias Andréasson, som när de träffades förra året båda hade det kämpigt med sina respektive karriärer.

– Jag befann mig i en frustrerad situation med min musikaliska satsning. Jag kan inte lägga ner 40-50 timmar i veckan på något som inte leder någonstans. Speciellt inte när jag har barn, det finns ett ansvar att ta. Det var också frustrerande att ligga på ett skivbolag där ingen riktigt hade feeling för det jag gjorde, berättar Albin Johnsén, och Mattias Andréasson nickar igenkännande:

– Jag skulle släppa solo, jag hade ett skivbolag som var peppat på det. Och så var jag med i Melodifestivalen med "Förlåt mig" 2012. Men det gick inte som de hade tänkt, och då förändrades allting. Det var en period när jag varannan vecka gick in på platsbanken och letade jobb. Som tur var hade jag inte riktigt släppt drömmen om att få göra det här.

Skivbolaget i fråga ratade även "Din soldat", berättar de två artisterna. Att det nya bolaget är nöjt med erövringen behöver knappast nämnas.

I slutet av sommaren släpptes ep:n med samma namn som hitsingeln och de fyra låtarna på ep:n är fulla av kämparglöd. "Allting kommer bli bättre", sjunger Mattias Andréasson i refrängen på "Moment 22", som kom till en sen kväll efter en spelning.

– Den handlar om att våga tro på sin grej och inte låta folk runt omkring sänka en. Att hooka up med Mattias blev räddningen för mig. På något sätt fick jag tillbaka hopp i det jag höll på med. Vi har kunnat snacka om våra motgångar, och i stället för att deppa och göra arga låtar vända det och göra en pepp-grej, förklarar Albin Johnsén.

Så småningom kommer ett album. Mattias Andréasson är involverad i allt arbete med skivan och sjunger på flera spår. De beskriver sig som "en duo", och succén med första singeln gör att de kan slappna av lite.

– Det gäller att förvalta det här, fortsätta att utvecklas och göra bra grejer. Det är väldigt lyxigt för mig att få göra det i en situation där jag inte behöver känna ekonomisk panik, säger Albin Johnsén.

Mattias Andréasson håller med:

– Jag har varit tvungen att ta andra jobb för att få in pengar innan "Din soldat". Nu måste jag tacka nej, nu blir det hundra procent Albin. Det betyder väldigt mycket för mig.

29 december spelar Albin på Bygget i Åre.

Frida Hansson

Therese Lindström/TT

therese.lindstrom@tt.se