Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De viktiga detaljerna

hur kvinnlig fotboll börjar vinna den mark den jämlikt sett borde ha.

jag matchen mellan Frösön och ÖDFF tillsammans med ungefär 500 personer – största publiksiffran för fotboll med lag från distriktet inblandade den gångna helgen – och i lördags var det 160 personer på Hissmovallen i Krokom och tittade på Krokom/Dvärsätt mot Remsle. Det var mer än på samtliga enskilda herrmatcher i trean i helgen. Det var också fler än dem som tittade på Östersunds FK:s bortamatch i söndags.

Den utvecklingen känns bra. Det är ett bevis på att fotboll som sport, oavsett form, färg eller kön berör.

Men det finns fortfarande saker att utveckla. Och det handlar om små, små detaljer som måste förändras för att kvinnlig fotboll ska nå samma popularitet som den manliga.

tänker jag så här:

Det kan vara att det inte finns bollkallar på dammatcher, eller uteblivna matchprogram.

Var det exempelvis någon fler än jag som reagerade på att det inte var någon matchklocka igång (eller såg jag den inte?) på Lövsta när Frösön och ÖDFF möttes i seriepremiären i fredags?

Jag har svårt att tänka mig att det skulle kunna ske när ÖFK spelar, eller när två topplag möts i division III-fotbollen för män.

Det kan också vara att läktarna är felvända, som de var på Lövsta, eller att matchprogrammen inte räcker till alla.

På Hissmovallen i lördags, samma visa, där fanns inga matchprogram alls, och inga bollkallar. Vi fick gissa oss till spelarnas namn. Här fick målvakterna dessutom själva springa och hämta bollarna ute i skogen eller på parkeringen för att få igång spelet, alltmedan sekunderna tickade i väg.

Naturligtvis finns det förklaringar till varför det blir som det blir, och jag tänker inte klanka ned på någon eller leta syndabockar – det jag försöker säga är att det som gäller för den ena hälften av befolkningen även borde gälla för den andra.

Det är viktigt att vi, ledare, publik, journalister, arrangörer visar damfotbollen den respekt den förtjänar, och att den får samma stöttning som herrfotbollen.

en sådan sak som att nämna klubbar vid dess rätta namn. I matchen mellan KD och Remsle fick motståndarlaget Remsle heta Remsele, Resele eller Ramsele bland allmänhet och i mina egna anteckningar. Jag är osäker på om det finns någon ort som ens heter Remsele, tvärtom tror jag det är något som hör hästsport till. Däremot finns det en ort som heter Resele – och en annan som heter Ramsele. De har egna fotbollslag.

Men nu vet jag bättre.

Remsle är en stadsdel i Sollefteå och ligger på den norra sidan av Ångermanälven. Den stadsdelen har ett jättebra fotbollslag som heter Remsle UIF FF.

De mötte K/D på Hissmovallen i lördags.