Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill ändra den stereotypa bilden

Östersund Ett ökat jämställdhets– och mångfaldsarbete ska ge fler brandmän i glesbygd. Det tror Anders Edvinsson (S), ordförande i Jämtlands räddningstjänstförbund.

– Vi vill visa att man inte måste vara en vit man för att jobba i förbundet, säger han.

Personer som jobbar som deltidsbrandmän inom Jämtlands räddningstjänstförbund består till stor del av svenska män som är mellan 20 år och 50 år. Det är bara ungefär en av tio anställda som är kvinnor.

– Det finns en stereotyp bild i hela landet av att man måste vara man för att jobba inom räddningstjänsten, och den bilden måste vi förändra, säger Anders Edvinsson.

Räddningstjänstförbundet ska fokusera på att öka jämställdhets- och mångfaldsperspektivet för att lyckas förändra den bild som finns.

Syftet är att kvinnor och personer med annan etnisk bakgrund än svensk ska få upp ögonen för möjligheten att jobba inom räddningstjänsten.

Räddningstjänsten har exempelvis haft Öppet hus bara för kvinnor för att få kvinnor att bli intresserade av yrket.

Det kan också handla om att trycka upp foldrar där människor med olika kön och etnisk bakgrund syns på bilderna.

– Alla som bor här ska kunna vara anställda inom räddningstjänsten, oavsett kön eller etnicitet. Det handlar om att se 100 procent av befolkningen som potentiella anställda, inte bara hälften, säger Anders Edvinsson.

Han säger att frågor som handlar om jämställdhet och mångfald har varit aktuella inom andra områden i samhället under väldigt lång tid, men att det tänket har lyst med sin frånvaro inom räddningstjänsten.

Efter ett initiativ av Anders Edvinsson kommer Jämtland att arrangera en jämställdhets– och mångfaldskonferens under våren 2014.

Den ska rikta sig till förtroendevalda inom räddningstjänststyrelser från flera platser i landet.

Jämtlands räddningstjänstförbund har även anställt en person som ska arbeta med mångfaldsfrågor inom förbundet.

– Vi har mycket att jobba med för att komma ikapp övriga samhället, säger Anders Edvinsson.