Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill att alla ska peka finger åt Putin

Man kan sitta tyst och fördöma saker man tycker är fel. Eller så kan man göra som sex elever och en lärare på Storsjögymnasiet.

– Alee hörde av sig och sa "jag har en stor grej på g", jag tänkte att det blir roligt att höra vad han är så exalterad över, säger Isac Holmgren. Han är en av sex elever som tillsammans med läraren Alee Farrohi har startat en kampanj mot anitgaylagarna i Ryssland.

– Alee visade en artikel om vad som händer med hbtq-minoriteter i Ryssland och då kände alla vi att vi måste göra någonting, fortsätter Isac Holmgren.

För två månader sedan började Isac Holmgren, Miranda Olsson, Mattias Kågström, Frida Rönning, Philip Lundgren, Tanja Berkö och Alee Farrohi att jobba med kampanjen "Fuck you Putin". En facebook-grupp, som i dag har nära 1700 följare, en hemsida och en blogg startades. Och det är bara uppvärmningen inför torsdag.

– Den 23 januari vill vi att alla tar upp sin kamera och tar en bild på sig själva när de pekar finger och hashtagar den med #fuckyouputin, säger Alee Farrohi.

Målet med kampanjen är att få folk att öppna ögonen och ta ställning mot antigaylagarna i Ryssland. Förhoppningen är att bilderna ska spridas på sociala medier och att så många som möjligt ska mötas av bilder på folk som pekar finger åt Rysslands president.

– Om man får drömma leder det till en lagförändring i Ryssland. Vi vet inte var det kommer att sluta, men vi siktar på att göra så många som möjligt uppmärksamma på vad som händer där, säger Tanja Berkö.

Att kampanjen drar igång när OS står inför dörren är ingen slump.

– OS står för en vänskaplig kamp med jämlikhet och frihet. Nu är ett bra tillfälle att sätta ner foten, säger Frida Rönning.