Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill få skoterförare att strunta i alkoholen

Eleverna på Frostviksskolan fick besök av både polisen och skoteralliansen som en del i den pågående skoternykterhetskampanjen.

Kampanjen drog i gång redan i höstas och går ut på att kommunen, polisen, förarbevisutbildare för snöskoter och skoteralliansen i Strömsunds kommun uppmanar till att alla ska ta ställning mot alkoholkonsumtion i samband med skoteraktiviteter. Slagorden för kampanjen är "Ta ställning – skoterkörning och alkohol hör inte ihop"

Kampanjen utvidgas nu i och med besök på kommunens alla högstadieskolor samt gymnasiet i Strömsund. Först ut var Frostviksskolan i Gäddede.

Eftermiddagen innehöll scenarioanalyser kring hur elevgruppen, från skolans sjuor, åttor och niondeklassare, själva skulle ha reagerat i situationer där skoterkörning och alkohol var involverade.

Därefter fick elever en ögonöppnare genom en praktisk övning. Samtliga fick ta på sig så kallade promilleglasögon och testa att gå en liten hinderbana runt utställda koner. Tanken var att ge eleverna en inblick i hur motoriken påverkas av en promille alkohol i kroppen.

Lektionen avslutades med information kring skoteralliansens och polisens arbete gällande skoterkörning och alkohol samt om själva kampanjen.

Alexander Lundgren går i åttan och är en av de som var med. Han tror att en sådan här lektion gör skillnad.

– Det var bra och viktigt. Jag tror att man kommer att tänka mer på hur det kan bli och tänka sig för mer innan man dricker, speciellt när det kommer till skoterkörning också.

Hur var det att testa promilleglasögonen?

– Det kändes konstigt. Jag förstår att folk kan skada sig.