Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill ge rörelsehindrade samma möjligheter

– ADHD är inget man ser. En person i rullstol förstår man behöver stöd, men koncentrationssvårigheter syns inte, säger Maud och Sandra Ekqvist.

Mor och dotter Ekqvist är på plats i Åre för att ta berätta om sina erfarenheter vad gäller anhöriga med funktionsnedsättning.

Mamma Maud har två barn med ADHD varav ett barn även är rörelsehindrad. För går en hård kamp mot samhället och myndigheter för att försvara sina barns rättigheter och möjligheter. Detsamma gäller Sandra som är dotter i familjen.

– Vi vill försöka skapa ett aktivt liv för alla, alla borde ha samma möjligheter till fysisk aktivitet, säger Sandra och får medhåll av sin mor som står alldeles intill henne.

Snart ska de medverka i ett seminarium som ska finna vägar för delaktighet för barn och unga med funktionsnedsättning inom föreningsliv och kommun.

– Syftet är att lyfta problemet och finna lösningar för hur man ska förenkla situationen för de med funktionshinder, understryker Sandra.

– Allt för många, rör sig alltför lite. Möjligheterna finns inte, de vill men samhället stoppar dem, är mamma Mauds hårda dom.

Ofta handlar det om att de hjälpmedel som krävs för att funktionshindrade ska kunna utföra fysiska aktiviteter är mycket dyra. Att vara förälder till bara med funktionshinder är tungsamt.

– Det är svårt. Man får alltid kämpa för att ta sig framåt, säger Mona.

– Största hindret är okunskapen bland folk, okunskapen kring hur funktionshindrade ska få finnas och synas, säger Sandra och visar på ytterligare en aspekt som försvårar situationen.

– Mina bröder kan gå och göra allt annat, men deras koncentrationssvårigheter är inget som syns. Men vi måste ändå kämpa för att de ska få möjligheter till ett aktivt och rikt liv. Mer hjälpmedel är ett måste, avslutar Sandra.