Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill ge stöd för personer med ätstörningar

Att vara sjuk i en ätstörning, eller att vara anhörig till någon som är sjuk, är inte lätt. Alexandra Livinter, Linnea Lundberg och Anna Hallberg har bestämt sig för att ta tag i situationen. De driver en stödförening i Östersund och nu söker de volontärer.

Frisk och Fri – Riksföreningen mot ätstörningar har en lokalavdelning i Östersund som nu kraftsamlar för att få fler människor engagerade. Vem som helst kan bli volontär i föreningen.

Det krävs inte att man själv har haft en ätstörning eller att man har en anhörig eller vän som har varit, eller är, sjuk.

– Det räcker med att brinna för ämnet, säger Alexandra Livinter, en av de tre kvinnor som driver lokalavdelningen.

Om jag inte har några kunskaper och erfarenheter av ätstörningar, hur kan jag då hjälpa till?

– Man lär sig av varandra. Vi kommer att intervjua dem som anmäler sig och sedan informera dem. Vi har kunskaper, för några av oss har själva varit sjuka, och vi har också utbildningsmaterial i ämnet.

Tanken med föreningen är att den ska vara ett stöd för sjuka och anhöriga. Detta genom att, till exempel, ordna stödgrupper. Föreningen vill också sprida information om sjukdomen genom workshops i skolor och föreläsningar på vårdenheter.

Hur mycket tid förväntas man lägga ner som volontär?

– Det är individuellt, hur mycket tid man har. Vi söker volontärer som kan engagera sig, som vill hålla en föreläsning eller leda en stödgrupp. Men alla behöver inte göra allt, man gör det man själv känner för. Vi söker också stödmedlemmar och då krävs inget aktivt engagemang, säger Alexandra Livinter.

Anorexi och bulimi kan ju vara svåra sjukdomar, som ofta kräver professionell kunskap och vård?

– Vi finns inte till för att vårda, vi är ett komplement till vården.

Har ni något samarbete med vården/landstinget just nu?

– Just i Östersund har vi inte någon vårdkontakt än, men det är på gång. Föreningen i stort har en massa samarbete med vården.