Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill göra nya affärer i norr

Operatörerna uppfyller sina villkor. De är tydliga med att de inte bygger mobilnät för att vara snälla utan för att tjäna pengar.

Så varför ska man tro dem när de nu säger att de ska satsa i glesbygden?

Annons

Häromdagen var tjänstemän från nästan alla mobiloperatörer samlade i Östersund på ett mobilmöte som länsstyrelsen bjudit in till. Målet med mötet var mer samarbete mellan privat och offentligt för att få mer mobil telefoni och mobil surf där operatörerna hittills inte tyckt det var kommersiellt att satsa. Det vill säga i glesbygd.

Om ni redan har nått taket kommersiellt, varför ska ni då bygga ut nu som till exempel Telia, Tele2 och Telenor aviserar att göra?

Björn Adolfsson, Tele2:

– Därför att vi kan göra affärer på idrottare, extremutövare och de som lämnar storstan för att till exempel åka till Åre.

Patrik Nilsson, Telenor:

– Därför att teknikskiftet medger det, det är 4G som gäller nu, och för att det är en strategisk satsning från våra ägare. Konkurrensen hårdnar.

Johnny Gylling, Telenor:

– Vi på Telenor måste vara ödmjuka. Vi har inte haft den utveckling vi vill ha framför allt i norra Sverige. Vi ligger efter på röstsidan men ska ta ikapp det nu.

För många år sedan körde Telenor en tv-reklam som hette "allemansrätten" och som lovade kraftfull utbyggnad i hela landet. Vad hände?

Johnny Gylling, Telenor:

– Den reklamen kan nog uppfattas som att vi borde vara klara nu och ändå finns vita fläckar. På det här mötet har det varit representanter från skogsindustrin och rennäringen och vi har hört att behoven är jättestora. Det blir påtagligt på sådana här möten.