Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill ha ett vargfritt Härjedalen

Folkaktionen ny rovdjurspolitiks Härjedalsavdelning bildades i lördags vid ett möte i Linsell. Närmare trettio personer hade samlats i bygdegården för att lyssna till föredrag om rovdjur och sätta ihop en styrelse.

Föreningen vill ha ett vargfritt Härjedalen och anser att det i grunden handlar om livskvalitet för de som bor på landsbygden. Föreningen poängterar att frågan om rovdjur är en konflikt som är polariserad mellan stad och landsbygd.

– Jag ställer upp i styrelsen för att jag vill ha högre livskvalitet och det få vi genom ett vargfritt Härjedalen, säger en av den nyvalda styrelsens ledamöter Enar Grubb i Hede.

Flera personer har hört av sig till honom den senaste tiden och vill bli medlemmar i den nystartade Härjedalsavdelningen, som redan har hundrafemtio medlemmar.

– Ska vi kunna ha ett friluftsliv, kunna jaga, ha gröna näringar, fäboddrift och hundar kan vi inte ha varg här, sa Hans Ruste, från föreningens dalaavdelning, som föreläste om rovdjurens hot mot djur och människor.

Hans Ruste menar att människorna på landsbygden hela tiden blir överkörda på alla fronter av stora organisationer, myndigheter, politiker på riksnivå, riksdag, regering och EU.

– Vargarna i södra Sverige som ställer till det är föreningens bästa representanter. Söderut, där det finns mycket folk, får rovdjurens agerande konsekvenser, påpekade Nils Björklund, från Dalaavdelningen.

Under mötet i Linsell menade flera deltagare att det enda rätta var att rösta blankt i riksdagsvalet för att bli synliga och visa sitt missnöje.

– Politikerna bryr sig bara om storstadsväljarna, oss på landsbygden skiter de i. Vi har inte heller stöd från Riksjägarna eller Jägareförbundet. Folk är rädda för att vara ute i skogen och plocka bär, så ska vi inte ha det, sa Hans Ruste.