Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill hjälpa personer med ätstörningar

Ingrid Holm levde med anorexi i 17 år innan hon blev frisk. Evelina Åslund fick hjälp efter fyra års kamp. Nu vill de hjälpa andra med ätstörningar.

Evelina och Ingrid är med i den förening som bildades för 1,5 år sedan. Meningen var att personer med ätstörningar och deras anhöriga skulle hitta en gemenskap som ledde vidare till självhjälp och ett friskt liv.

– Vi hade tänkt oss självhjälpsgrupper och anhöriggrupper, förklarar Evelina Åslund.

Det är hon, Ingrid, Camilla Sandell och en mamma som vill vara anonym som har träffats i köket på Kyrkgatan 2, ett hus som psykiatrin förfogar över och som kallas K2. Ett par K2-skidor står vid entrén.

Där brukar föreningen träffas en gång i månaden, men det har hittills varit svårt att nå ut till sjuka. Att de finns är Camilla övertygad om. När hon en gång presenterade sig för en grupp nya bekanta med sin historia av bulimi, visade det sig att tre av de fem runt bordet hade upplevt samma sak.

– Vi har inte lyckats nå så många, men vi vet ju att behovet finns, säger Evelina Åslund som var 21 år när hon fick hjälp.

Den utlösande faktorn var att hon svimmade på jobbet. De fyra i föreningen säger samma sak; att det krävs sjukdomsinsikt för att man ska kunna ta emot hjälp och med insikten kommer motivationen att bli frisk.

– Jag drabbades 1968 och hade anorexi i 17 år. Då var det ingen som förstod. Några sa att jag ville likna Twiggy, men det handlade inte alls om det, säger Ingrid Holm.

Det finns en ätstörningsenhet inom landstinget som samtliga prisar. Dit krävs remiss. Föreningen är mer tänkt för att stötta.

– Och vi tänker att det kan vara några som blir motiverade av att se att man kan bli frisk, säger Evelina Åslund.

Hon och de andra vet i alla fall hur det är att leva med ätstörningar.

– Man lever i en helt annan värld. Allt kretsar kring mat och motion, man lever som i en bubbla, säger Camilla Sandell.

– Och när man behöver hjälp tror man att man ska fixa det själv eftersom man har ljugit så länge så man kan inte berätta. Men man fixar det inte själv, säger Evelina.