Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill krossa blockpolitiken i Åre

Västjämtlands väl är öppna att samarbeta med andra partier om de får vågmästarroll igen. Det kan lika gärna bli Socialdemokraterna den här gången.
– Blockpolitiken är ett problem i lokalpolitiken. Det är ett spel som vi vill plocka bort, säger Mikael Sundman (VV).

Västjämtlands väl kom in i kommunpolitiken som högljudda och kaxiga nykomlingar. Men de har inte lyckats föra fram sin politik menar Peter Bergman (S).

– De lovade mycket men det blev lite. Det blev för lite verkstad helt enkel. Många som jag pratat med säger aldrig mer ska de rösta på Västjämtlands väl.

Han tycker att VV bara har röstat som Alliansen och det har inneburit att deras politik inte varit tydlig.

– Om man tittar på vad de har uträttat så har de ju inte uträttat så mycket. Väljarna borde sätta betyg på det tycker jag.

Västjämtlands väls första namn är numera Mikael Sundman efter att Maria Kjellström klivit längre ner på partiets lista. Han tycker att partiet har varit synliga och uträttat mycket. Han har höga förhoppningar om ett framtida inflytande i kommunpolitiken.

– Vi siktar på att bli andra största parti och ta tio mandat.

Partiets viktigaste fråga i förra valet var att stoppa vindkraftparken i Moskogen. Detta gäller även vid detta val. Trots att det ser ut som att det skulle kunna bli majoritet för en vindkraftpark i Moskogen är inte Sundman orolig. Han tror inta att partierna inte är så eniga som de målar upp och det finns enligt honom ett otroligt stöd mot en vindkraftpark i Moskogen.

Mikael Sundman är övertygad om att Miljödelegationen, som avgör frågan om inte kommunen använder sitt veto, kommer att upptäcka att det inte är en lämplig plats för vindkraft.

– Det finns kungsörn och andra arter som vi måste skydda.

Västjämtlands väl är ett oberoende parti och är öppen för att samarbeta med andra än bara Alliansen. Vid förra valet fanns planer på att samarbeta med Socialdemokraterna men man nådde inte ända fram.

– Jag tror inte folk förstår hur nära vi ett samarbete med dem, säger Sundman.

Han hoppas att Västjämtlands väl ska krossa blockpolitiken i Åre kommun. Det kan mycket väl göras nu när Alliansen är oense om vindkraften, menar han.

Nytt i årets val är att Vänsterpartiet gör comeback. Sune Bengtsson lämnade sin plats i kommunfullmäktige eftersom han inte hade partikollegor som kunde vara med och stötta hans arbete i kommunfullmäktige. Men nu är Vänsterpartiet tillbaka med sex namn på listan.

– Det blåser ju vänstervindar nu och det har kommit personer som vill vara med och påverka, säger Sune Bengtsson.

Partiet har inte diskuterat klart hur man ställer sig i vindkraftfrågan. Det är dessutom oklart om man är beredd att bilda majoritet med Socialdemokraterna om det läget uppstår.

– Vi vill nog föra fram vår politik, säger Bengtsson.

En annan nyhet i valet 2014 är att Sverigedemokraterna för första gånger ställer upp med lista i Åre kommun. Listan innehåller två namn: Rickard Lif, Tossberg, och Lars Hermansson, Kall.

– VI hoppas kunna ta ett par mandat, säger Lif.

Partiet har inte några lokala frågor som man vill driva. Eftersom partiet är emot vindkraft så kommer Rickard Lif att rösta emot vindkraftpark i Moskogen om han får sitta i kommunfullmäktige.