Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill lära nyanlända att åka skidor

En skidbacke som inte används och viljan att hjälpa, det var allt om behövdes för att Emma Arnesson, Sara Ottosson och Curtis Vandale skulle starta projektet "Hej främling".

– Hela projektet grundar sig i bristen på aktiviteter i Grytan, säger Emma Arnesson.

Just nu håller hon, Sara Ottosson och Curtis Vandale på att samla in vinterutrustning för att nyanlända i Jämtland ska få möjligheten att lära sig att åka skidor och ta del vinteraktiviteter. "Hej främling" är ett samarbete mellan Share for life, Brunflo IF och Östersund-Frösö slalomklubb.

– Vi vill att alla flyktingar som vi tar emot ska kunna må bra och nästa mål är att de ska må så bra att de vill stanna kvar. Vi vill att det ska vara ett val att inte sätta sig på en buss och åka till Malmö som många andra gör, förklarar EmmaArnesson.

Men än så länge är det en bit kvar innan "Hej främling" kan genomföras. Det största problemet är det milda vädret och avsaknaden av snö. Och även om de redan har fått en hel del utrustning saknas det fortfarande skidor och skridskor. "Hej främling" söker även volontärer som är villiga att hjälpa till.

– Och vi måste ha någonstans att förvara skidorna. En barack för skidvård och förvaring, säger Emma Arnesson.

Målet är att skidbacken, som kommer att drivas av Brunflo IF, ska vara öppen alla dagar och kvällar i veckan. Curtis Vandale kommer att jobba heltid med anläggningen.

– Vi ska ha en person som jobbar heltid och sen vill vi integrera flyktingarna. Som en praktikplats där de får hjälpa till med driften, säger Emma Arnesson.

Om man har utrustning eller vinterkläder att skänka eller vill hjälpa till på annat sätt går det bra att höra av sig till "Hej främling".