Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill öka medvetenheten om filmklippens makt

Det händer något oväntat och genast är mobilen uppe och filmar det hela. Känner du igen dig? Kanske läggs filmen upp på Facebook eller postas som ett Youtube-klipp. Det är kanske inte många som stannar upp och tänker på filmsnuttens konsekvenser längre fram.

Annons

– Vi vill göra ungdomar mer medvetna om den makt som film har, säger Eva Aspling, filmkonsulent och verksamhetsledare på Filmpool Jämtland.

Under veckan håller Filmpool Jämtland en gratis filmskola där fem ungdomar får lära sig grunderna i att skapa en actionfilm.

Syftet med kursen är bland annat att ge unga tips på hur de där häftiga actionscenerna i filmerna görs och hur de själva med små ekonomiska medel kan göra film. Förutom det har kursen också en mer allvarlig grund.

– Jag tänker bland annat på hur nätmobbing kan uppstå. Det kan vara lätt hänt att filma något som händer med sin smartphone, kanske utan att ha någon egentlig tanke med det, och som sedan läggs ut och finns kvar för alltid, säger Eva Aspling.

Det är lika viktigt, i alla åldrar, att fundera kring det ständiga flödet av filmer som vi konsumerar och bearbeta intrycken, menar Eva.

– Vi vill skapa en medvetenhet om vad filmen berättar och vad du vill att filmen ska berätta, förklarar hon.

Sol Vikström jobbar också på Filmpool Jämtland och tycker att det är bra att tänka till;

– Den som gjort produktionen man ser har velat skapa en känsla hos en när man ser filmen. Det finns någon som har tänkt att du ska reagera som du gör, känna dig kränkt eller kärleksfull eller upprymd. Det kan vara bra att tänka på att det är planerat och inte en slump och inte bara svälja alla intryck utan att bearbeta dem.

Erik Edler är den som håller i själva filmskolan och också han trycker på vikten av att lära sig allt runt omkring själva filmandet.

– Man tänker kanske inte på det som görs innan klipp­et eller scenen när man ser en film. Det kommer vi prata om, hur man kan bygga en berättelse och hur karaktärer framställs, bland annat ur genus- och jämställdhetsperspektiv och hur man skapar egen rekvisita.

Han hoppas också att ungdomarna ska få med sig att det inte krävs stora ekonomiska kapital för att göra film.

– Tanken är att barn som inte har något ska se att det går att göra billiga filmer. Ett tips är att saker som du hittar på farfars vind kan bli jättebra rekvisita till exempel, förklarar Erik.

Alla filmare är välkomna till Filmpool Jämtland, men just nu satsas det lite extra på kurser för ungdomar.

– Alla barn har något att berätta, det har vi märkt inte minst under de kurser vi haft nu, vi hoppas kunna ge dem berättarverktyg att använda sig av framöver, säger Sol Vikström.

– Vi hoppas att det här ska vara ett led i att komma in i filmandets värld och att unga ska hitta egna uttryck inom filminspelning, säger Eva.

Artikeln kommer från tidningen 100 procent Östersund