Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill se mer naket i Östersund

Det är tydligen inte nog mycket naket i Östersund.
En förening i ett annat län vill att det inrättas ett kommunal nakenbadstrand.

– Det drar turister, säger Hans Lundström från Alnön.

Han är ordförande i naturistföreningen ”Nat-y-risten” i Sundsvall som bildades i december 2006 och som nu har närmare 50 medlemmar.

Han berättar om hur naturister från Tyskland, Frankrike, Holland och flera länder hört av sig och frågat efter nakenbadstränder.

– Men framförallt frågar de efter nakencampingar. Det finns ingen sådan norr om Stockholm.

Som aktiv naturist sedan början av 1960-talet vill Hans Lundström att den organiserade naturismen sprider sig även till Jämtland och Härjedalen som han betecknar som vita fläckar på landets naturismkarta.

– Varför ska man ha kläder på sig när man badar? Man badar inte med kläder hemma i badkaret.

Hans Lundström framhåller att det på en nakenbadstrand inte finns något krav på att man ska klä av sig in på bara mässingen. Och det är heller inte så att naturister klär av sig i tid och otid.

– Vi är som alla andra människor, är det kallt så klär man ju på sig. Och man går ju inte ut naken.

I brevet till Östersunds kommun ger Hans Lundström ett förslag på var nakenbadet kan ligga; vid Kungsgårdsviken på Frösön, mitt emot Bynäset.

Men han pekar också på att ett befintligt bad, helt eller delvis, kan göras om till ett naturistbad med den tecknade skylten med en avklädd familj avbildad bakifrån. Det för tankarna till ett vägmärke.

Bland annat så äger och driver Timrå kommun nakenbadet Smackgrundet som ligger i Indalsälvens utlopp i havet. Och hälften av den kommunala badplasten Stamsjöbadet strax väster om Åsele är ett nakenbad.