Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill skriva ut kultur på recept

Att skriva ut motion på recept, det gör läkare då och då. Även kulturaktiviteter skrivs ut på recept numera, men ännu inte i Jämtland. Nu kan ett pilotprojekt ändra på det.

Annons

Folkhälsocentrum har fått i uppdrag av landstingsfullmäktige att genomföra ett pilotprojekt där behandlingsmetoden ska testas. Förslaget grundar sig på motionen "Motion om kulturaktivitet som komplement i behandling", skriven av Lena Bäckelin (S) och partikamraterna Monica Hallqvist och Anna Gundersson. Efter ett ljummet mottagande i landstingsstyrelsen, vände vinden och ledamöterna i fullmäktige biföll motionen.

– Landstinget vill ha vetenskapliga underlag om de ska kunna använda kultur som behandlingsmodell, på samma sätt som för övriga metoder. Vi kan inte bara kasta oss ut och kräva att de ska använda metoden om det inte finns någon studie gjord, säger Ronny Weylandt på Folkhälsocentrum.

Efter nyår är det tänkt att projektet ska sätta i gång, om man nu löser finansieringen. Landstinget avsätter inga pengar för studien, det är någonting som Folkhälsocentrum måste ordna. Men planerna är relativt långt gångna.

– Tanken är att det ska bli ett dansprojekt med relativt unga tjejer som sen ska utvärderas på ett vetenskapligt sätt. I valet av målgrupp har vi tagit fasta på att många undersökningar visar att unga tjejers psykiska hälsa försämrats under senare år säger Ronny Weylandt.

Studien ska ske med danspedagoger som bland annat är verksamma i skolor i Östersund och initiativtagaren Lena Bäckelin är förväntansfull.

– Det finns otroligt mycket forskat på det här både nationellt och internationellt, bland annat av en hjärnforskare från Göteborg vid namn Gunnar Bjursell. Han hävdar att kulturen är ett av våra viktigaste verktyg i kampen mot ohälsa och jag håller med.

I hennes och partikamraternas motion står det:

"Likt motion har det visat sig att de som är kulturaktiva lever i genomsnitt 10 år längre. Detta visar på att kultur som komplement i vården borde avspegla sig inom vårdorganisationen".

Hon framhåller Skåne som ett län som ligger i framkant när det gäller behandlingsmetoden och hävdar att "kan de så kan vi".

– Stressrelaterade sjukdomar och depressioner är väl de sjukdomar som ökar mest just nu. Genom att skriva ut kultur på recept kan vi jobba dels förebyggande och kompletterande.

Men det finns en feluppfattning, hävdar hon.

– Man måste vara aktiv själv, man är medskapare och ska inte bara konsumera kultur. Det går liksom inte att köpa en biljett till bion och tro det ska bli bra, utan det handlar om att man ska utrycka sig.

Hur landstinget går vidare med förslaget vet ingen ännu, men visar pilotprojektet positivt resultat, är det inte omöjligt att behandlingsmetoden används på något sätt i framtiden.