Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill stoppa hoten och hatet i vargdebatten

Vargmotståndarna och vargkramarna.
Ska de någonsin kliva fram ur respektive ringhörna och mötas i ett försonande handslag?

Svaret på den högst förenklade frågan lär vi få vänta ytterligare på, men det verkar onekligen finnas ett växande intresse från båda sidor att söka diplomatiska lösningar när det gäller vargfrågan. Pajkastningen mellan de båda lägren har nämligen blivit allt smutsigare, och numer är det vardagsmat med hot, hat och trakasserier.

Det första steget kan vara att diskutera hur konflikterna faktiskt ska hanteras på ett konstruktivt sätt. Just konflikthantering fick ett stort utrymme på tisdagen under det pågående vargsymposiet i Vålådalen. Helt klart är att människor far illa på olika sätt i vargkonflikten, och att alla inblandade parter efterfrågar en humanare spelplan. De olika företrädarna samlas nu i mitten av boxningsringen i hopp om att få respektive anhängare med sig.

Det var Jenny Wik-Karlsson, förbundsjurist på Svenska samernas riksförbund, SSR, som hade tagit initiativ till debatten. Hon har själv märkt hur näthatet formligen exploderat genom de sociala medierna, och det tog extra fart under debatten kring den uppmärksammade Junselevargen förra året.

– Jag tycker att det är fruktansvärt sorgligt att läsa alla hot, som de flesta av oss här säkert har drabbats av. Det har blivit en normalisering som gör mig orolig, konstaterade Jenny inför de drygt 200 åhörarna i sporthallen.

Mats Forslund på Världsnaturfonden WWF höll med.

– Det är oacceptabelt hur den här egentligen lilla frågan om vargen har skenat iväg, och vi måste sätta stopp för det här nu. Folk mår dåligt och det är alldeles för många konflikter i vargfrågan, sa Mats som menade att frågan i grund och botten ligger på ett politiskt plan.

– Politikerna måste ta större ansvar och skapa ett ramverk där ingen part känner sig slagen på förhand. Jag har hållit på med det här länge nu, men under de senaste tio åren har det egentligen inte gjorts några ordentliga framsteg. När det gäller näthatet så måste alla organisationer ta ett större ansvar, och vi på WWF ser exempelvis till att plocka bort alla angrepp och osakliga påhopp som sker på vår Facebook-sida.

Jenny Wik-Karlsson vill nu räcka ut handen till representanterna för de berörda intresseorganisationerna och skapa ett nytt, konstruktiv samtal inför framtiden:

– Vi samer är vana vid konflikter, men vi har lärt oss att konflikter sällan går att lösa med domstolsutlåtanden. Vi människor inom de olika organisationerna måste rannsaka oss själva, träffas och kanske anordna seminarium där vi bjuder in för att förstå varandras situationer. SSR påbörjade ett arbete med näthatet redan förra året efter situationen i Junsele, och det arbetet vill vi fortsätta med. Vi måste alla börja respektera varandras åsikter och motverka att fördomar sprids.

Har du själv blivit hotad?

– Ja, det ingår i mitt jobb. Men det är oacceptabelt.