Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill väcka världen med musik

Fyra körer, två band och en bred repertoar. På onsdag är det dags för första konserten av fyra med nykomponerad spelemansmusik och tonsatt jämtländsk poesi.

– Likt källa ha auga dine, n speijel som fejen å gla, kan spegle de hågle å fine, å ljuvle som huvuln ha.

– Det är en kärlekshistoria, säger Mozaiks körledare Jorun Olsson och ler.

– På Oviksmål! utropar en av körmedlemmarna.

Det är den jämtländska poeten Alan Kristenson vars dikt har blivit föremål för ett vackert komponerat musikstycke.

Jorun Olsson står framför pianot mitt på golvet på Östersunds teaterverkstad. Runt henne står kören, tätt, tätt ihop. Stämningen är varm, både fysiskt och psykiskt. Någon omfamnar sin körkamrat, en annan börjar sjunga en sång för undertecknad och får med sig en stor del av kören. Den livliga uppvärmningen är avklarad.

Kören Mozaik är en freds- och frihetskör som funnits länge och just den här kvällen övar de inför föreställningen "Vaerla vaken".

– Mozaik startade egentligen under protesten mot Apartheid i Sydafrika och sen har den bara fortsatt. Vi sjunger folkmusik från stora delar av världen och vi har bland annat sjungit på makedonska, haitiska, olika afrikanska språk, berättar Jorun Olsson som lett kören i fyra år.

Och nu ska de alltså framföra nyskriven folkmusik på svenska och jämtska tillsammans med vokala Kongero och instrumentala Massivet som ligger bakom "Vaerla vaken". Även Ströms kyrkokör samt Hede- och Vemdalskören deltar på varsin konsert.

– Det vi ska sjunga är väldigt integrerat med Massivets musik och vi ska även sjunga ihop under fem låtar, berättar Jorun.

Förutom Alan Kristenson har de jämtländska poeterna Elsa Wallén och Lars "Persa" Persson fått sina texter tonsatta.

Var kommer "Vaerla vaken" ifrån?

– Det betyder "världen vaknar" på jämtska och kommer från en dikt som Lars "Persa" har skrivit. Den syftar väldigt mycket på våren och allt det vackra som spricker ut. Men för oss i Mozaik blir det också innebörden att världen öppnar upp sig för kärlek och allt vad den behöver. I samarbetet mellan alla blir budskapet att slå upp dörrarna och släppa in andra, säger Jorun.

Bakom föreställningen står också Statens musikverk, Estrad norr, Sensus och Bilda. Pengar som blir över från evenemanget går till "Free west Papua".

Läs också:

Kören Decibel öste ur Beatles låtskatt

Dessa projekt fick Kulturrådets pengar

Dubbla albumsläpp från två av länets psykedeliaband