Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill visa att Östersund är mer än en hurtig stad

”Den kreativa staden” heter den dokumentärfilm som Jens Ganman och Erik Edlund gjort om den kreativa miljön i Östersund.

I går visades den för press och medverkande.

– Vi hoppas att filmen blir en startpunkt för en mer nyanserad diskussion kring kulturens roll i den här staden, säger Jens Ganman.

Den lilla salongen på Bio Regina fylldes snabbt när det var dags för smygpremiär.

Jens Ganman och Erik Edlund har sedan i januari i år gjort över 50 intervjuer, ett 30-tal av dem finns med i filmen och många av de medverkande var med på visningen. Kajsa-Tuva Henriksson, Fia Gulliksson, Stefan Kauppi, Lars Sillrén, Erica Skogen, Johan Arveli och Daniel Kindberg var några av de nyfikna filmbesökare som slagit sig ner i de blå stolarna för att få se filmen.

Under 45 minuter får filmbesökaren höra om det kreativa klimatet i staden, hur man upplever kulturpolitiken och om Östersund bör bygga ett kulturhus eller inte.

Med snabba klipp, skarpa repliker, en stor dos humor och vacker musik blir tittaren guidad genom Östersunds kulturliv.

– Vi skulle kunna ta tillvara på så mycket mer, säger Kajsa-Tuva Henriksson i filmen.

– Östersund är inte en kreativ miljö, se bara på Stortorget, säger Micke ”Mojo” Nilsson, och får biopubliken att skratta högt med sin liknelse av torget som ett monument över cementens pardonlösa kyla.

Östersund har begränsat sig själv genom att använda begreppet ”Vinterstaden”, anser Lars ”Linken” Lindqvist, och Lars Sillrén menar att ett starkt kulturliv genererar kraft till staden.

– Jag kan tycka att det är riktigt pinsamt att man utsätter sina undersåtar för det, som sedan ska lära ut instrument till barnen, säger musikern Johanna Klemmé, när filmen visar ett avsnitt från de fukt- och radonskadade lokalerna på kulturskolan.

– Östersund bedriver ingen kulturpolitik, det har de inte gjort på flera år, säger Ilona Gustafsson, biträdande rektor på skolan.

Samtidigt målas många fina bilder av Östersund upp.

– Östersund har stora möjligheter, säger Safoura Safavi i bandet Abjeez.

– Det är ett bra paket republiken Jämtland har byggt upp, säger programledaren Fredrik Wikingsson och syftar på Yran och presidenten.

Idén till filmen föddes när Jens Ganman läste det tillväxtavtal som kommunen antog 2009 och där det står att Östersund är en hurtig stad.

– Det är vi väl. Men vi är väl mycket mer än så också, säger han.

30 maj visas filmen för allmänheten på Storsjöteatern. Efter filmen kommer det bli paneldiskussion med bland andra Katarina Nyberg Finn och Lars ”Linken” Lindqvist i panelen. Programledaren Rickard Olsson ska vara moderator.