Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De visar Strömsund från dess finaste sida

Om en månad beräknas Flatas senaste sommartecken att sjösättas igen. För andra året i rad kommer M/S Tärnan att skjutsa turister på Ströms Vattudal.

Förra sommaren sjösattes Strömsunds egen turistbåt – M/S Tärnan för första gången. En succé enligt de i föreningen Vattudalens kulturbåtar som står bakom driften.

– Ja huvva, det var stort intresse, säger Stig Eriksson, föreningens projektledare och maskinist.

Just nu pågår arbetet för fullt med att få båten i topptrim inför sjösättningen.

– Det förfaller himla fort om man inte underhåller, förklarar Stig.

Men det stora jobbet är förstås gjort. Båten införskaffades 2006. Två år tog det för Stig att lappa och laga, bygga nytt och bygga om.

– Den var i väldigt dålig kondition när vi tog hand om den. Den var i stort sett helt tom och med hål i skrovet. Så det fanns att göra.

Att båten var illa tilltygad är kanske inte så konstigt om man tar en titt på dess historia. Båten byggdes 1896 och har gått i många vatten runt om i landet: Blekinges skärgård, i Värmland, kring Stockholm och senast på Faxälven i Ragunda. Flera gånger har båten övergivits och förfallit.

– I Stockholm beslagtog Nackapolisen båten för lösdriveri. Ingen ville veta av henne. Men så fanns det ju också en komplett hembränningsanläggning och en massa sprit ombord, säger Margareta Byström som är kassör i föreningen.

– Enligt ryktet så har det förekommit bordellverksamhet också på båten där många kända namn ska ha skymtat förbi, viskar Margareta och skrattar.

Men nu ska föreningen skapa ett bättre rykte kring livet ombord på Tärnan.

Grunden i verksamheten är ta ut sällskap på en trivsam sjöfärd i kvällssolen. Som mest ryms det 25 personer runt borden i kajutan. Mat och starkare drycker skaffas fram efter önskemål. Vissa kvällar erbjuds också musikunderhållning från spelhörnan i fören.

– Vi brukar åka uppströms lite olika långt beroende på hur länge sällskapet vill vara ute. Neråt är det vanskligt med djupet, säger Stig.

Redan nu finns bokade turer i sommar, men givetvis hoppas föreningen på ett växande intresse i år.

– Vi hann knappt marknadsföra oss förra sommaren. I år kommer säkert fler veta om att vi finns, säger Margareta Byström.

Under Dundermarknaden och Vattudalsveckan kommer även de som bara vill följa med på en kortare tur med båten få chansen.

– Då kommer vi att lägga till några gånger per dag och ta med de som vill på en tur. Och så blir det guidning på bred jamtska, lovar Margareta.

17 maj är det dags för föreningens 45 medlemmar att slutputsa båten inför sommaren.

– Det är mycket pyssel, säger Stig.

– Men det är roligt. Det ska finnas en turistbåt här så att vi kan visa Strömsund från dess vackraste sida. Och det är ju såklart sjösidan, säger Margareta.