Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De yngre är i fokus när biblioteket expanderar

Musikcaféer, konstutställningar, föreläsningar, kulturdagar, yogakurser, modevisning och klädbytardag är exempel på aktiviteter som inhysts i bibliotekets lokaler. Strömsunds bibliotek är betydligt mer än ett bok-lånarhus. Och mer är på gång. Bland annat två satsningar för de mindre barnen.

– Vi vill göra något för de allra minsta. Det kommer bli babyrytmik och småbarnsbio, säger Britt-Inger Roos som är bibliotekschef i Strömsunds kommun.

– Förhoppningen är även att vi längre fram ska kunna erbjuda dessa aktiviteter på de andra fyra biblioteksfilialer i kommunen.

Babyrytmiken är ett samarbete med kulturskolan i kommunen med start på vårkanten. Fredags-timmen kommer att innehålla sångstund, fika och en möjlighet för barnen att bekanta sig med biblioteket och dess barnboksskatter.

Eva Thelin är barnbibliotekarie. Hon ser definitiva fördelar med babyrytmiken.

– Det är ett språkligt uppvaknande. Oavsett om man läser eller sjunger kommer man ändå i kontakt med språkets melodi.

– Det är också viktigt med musik för den språkliga och intellektuella utvecklingen. Det här ska bli jätteroligt, inflikar Britt-Inger Roos.

I den lokala biblioteksplanen trycks det mycket på vikten av att unga och barn introduceras för litteratur. Men helst ser Britt-Inger och Eva att biblioteket öppnas upp ännu mer.

– Vi vill ju visa att biblioteket inte bara är en plats att låna böcker. Man kan också ha andra aktiviteter här, även om det mesta kan kopplas ihop med böcker och läsning. Boken är inte död, den är fullt välmående skulle jag säga, menar Britt- Inger.

Den allmänna biografen i Strömsund lades ned 2011. Men från hösten 2014 är tanken att det ska finnas en småbarnsbio i bibblans regi.

– Vi har investerat i en småskalig bioutrustning och tanken är att kunna visa kortare barnfilmer, säger Britt-Inger Roos.

Många, menar Britt-Inger och Eva, har en tydlig bild vad ett bibliotek måste vara. Att det ska vara tyst bland annat. Det vill de ändra på. Och de välkomnar varmt idéer om evenemang.

Vad hoppas ni att biblioteket är i framtiden?

– Vi hoppas att det blir ett ställe man går till, säger Eva Thelin och Britt-Inger Roos fortsätter;

– Det vore roligt om det kunde vara som ett litet kulturhus och att folk tänker "vad händer på biblioteket i kväll?"