Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: 30 sekunder skyddar mot lömska loppisfynd

De flesta av oss som semestrat här i Jämtland de senaste åren har förmodligen noterat samma sak – antalet loppisskyltar längs vägarna blir fler för varje sommar.

I grunden är det väldigt glädjande att det blivit ett sommarnöje att både gå på exempelvis Undersåkers sommarloppis och att arrangera egna loppmarknader. Det vittnar om en växande miljömedvetenhet.

Men tyvärr gömmer det sig många lömska fynd på loppisar. Vi besökte nyligen ett antal slumpvis utvalda loppmarknader i olika delar av landet.

Av de hundratals begagnade lampor vi tittade närmare på hade fyra av tio tydliga brister i elsäkerheten. Brister som i värsta fall kan leda till olyckor och bränder.

Enligt Svensk Försäkring inträffar varje dag 15–20 elrelaterade bränder i svenska hem. Enligt Socialstyrelsens skattningar måste runt 1 500 svenskar söka akut vård varje år på grund av elolyckor. Just lampor och andra ljusarmaturer är upphov till en stor del av olyckorna.

Det beror på att el är en färskvara. Eldragningar åldras inte med värdighet. Kablar blir torra och sköra. Slitage kan ge upphov till glappkontakter och sönderskavd isolering.

Antika elartiklar är också tillverkade i en tid då det rådde andra elsäkerhetskrav. Dessutom gör lagstiftningen kring produktsäkerhet undantag för antikviteter. I den vanliga handeln är det förbjudet att sälja osäkra produkter. Men på en loppmarknad faller ansvaret på konsumenten.

Naturligtvis är det varken möjligt eller önskvärt att vanliga privatpersoner ska informera om elsäkerheten hos gamla prylar som säljs på gårdsplanen. Men på begagnatmarknaden i Jämtland finns också kommersiella företag och stora organisationer. De kan och bör bli bättre på att undersöka och informera om skicket hos sina produkter.

Men vi kan också göra en egen insats genom att vara medvetna loppiskonsumenter. 30 sekunder räcker för en grundläggande bedömning av en gammal lampa.

• Är sladden trasig eller missfärgad?

• Är sladden spröd och/eller spricker när du böjer på den?

• Ser du den bruna eller blåa isoleringen i sladden vid infästningen till lampfoten eller stickproppen?

• Passar inte stickproppen i el- eller lamputtaget, och har lampan delar i metall?

Stämmer ett eller flera av påståendena bör du avstå från att köpa, eller ta professionell hjälp för att se över eldragningarna.

Stämmer inget av påståendena kan du glädja dig över att inte bara ha gjort ett bra loppisfynd, utan sannolikt också ett säkert. Den känslan är definitivt värd en halv minut av semestern.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel