Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: 73 läkare: Inse allvaret – bristen på sjuksköterskor har allvarligt försämrat läget inför en andra coronavåg

Hur väl står Region Jämtland Härjedalen rustad inför en andra våg av covid-19 efter höstens neddragningar och brist på sjuksköterskor?

Ingen kan ha undgått att världen drabbats av en av de största medicinska utmaningarna i modern tid - covid-19. Liksom i övriga Sverige fick vården här i Jämtland Härjedalen under våren prioriteras om för att klara utmaningen. Många anställda, däribland sjuksköterskorna på Östersunds sjukhus, jobbade hårt under nya och tuffa förhållanden.

Hur valde då arbetsgivaren, Region Jämtland Härjedalen, att belöna sjuksköterskornas ansträngningar? Jo, genom att försämra arbetsvillkoren – de ska nu arbeta mer till lägre lön, och många har därför valt att sluta på sjukhusets avdelningar.

Detta har debatterats flitigt under året. Oavsett vilka argument som framförts har dock regionledningen, både på tjänstemanna- och politisk nivå, stått fast vid beslutet om försämringen av sköterskornas arbetsvillkor. Ledningen verkar inte förstå problemets omfattning och dess konsekvenser.

Hur är då läget på Östersunds sjukhus inför den andra vågen av covid-19?

Sjukhuset har aldrig haft färre öppna vårdplatser. Vi är beroende av hyrsjuksköterskor för att klara bemanningen på IVA, akuten, operation, infektion och medicin. Kirurgen har hittills valt att inte anlita hyrsjuksköterskor, med resultat att endast 40 av 56 vårdplatser är öppna, och kirurgpatienter vårdas nu även på ortopeden, barn och kvinnokliniken.

Sammanfattningsvis har Östersunds sjukhus möjligheter att hantera ett stort antal inneliggande patienter med covid-19 kraftigt försämrats jämfört med i våras!

Regionrådet Eva Hellstrand (C) och hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Tom Silverklo (C) verkar inte förstå det allvarliga läget och ser inte sitt eget ansvar för den uppkomna situationen.

Debatt: Eva Hellstrand (C): Patientsäkerheten hotas om patienterna inte vågar besöka oss (22 oktober)

Debatt: Silverklo (C) svarar Läkarföreningen: Vi önskar fortsatt dialog med alla fack och våra medarbetare (13 november)

Regiondirektör Hans Svensson hävdar att regionen har ”otroliga bra planer” att hantera en andra våg. När detta skrivs 24 november vårdas lyckligtvis endast 7 patienter med covid-19 på sjukhuset. Trots det är det redan svårt att hitta personal att bemanna infektionsavdelningen. Vad händer om en andra våg av covid-19 slår in över Östersunds sjukhus med stor kraft?

Vi som arbetar inom vården kommer att göra så gott vi kan för att hantera covid-19 med de resurser som står till buds. Hur bra det blir i slutänden, kommer att bero mer på försynen och en förhoppningsvis mild andra våg, än på hur regionen förberett sig.

Att under pågående pandemi minska antalet vårdplatser på länets enda sjukhus torde vara världsunikt i sin insiktslöshet.

Många av oss har gett upp hoppet om att Hellstrand eller Silverklo ska komma till insikt. Men den styrande blågröna koalitionen består även av fyra andra partier. Vi undrar – kan ni stå för den väg regionen slagit in på?

Än finns det kanske tid att styra om – och göra allt för att återanställa våra sjuksköterskor. Historiens och väljarnas dom kan bli hård - hur regionen hanterade covid-19 är en given valfråga 2022.

Undertecknat av 73 läkare vid Östersunds sjukhus:

Hans Ahlberg

Adam Aronsson

Sofia Ask

Andreas Asklund

Mattias Axelsson

Peter Bartelmess

Haytham Bayadsi

Zandra Bennmar

Emil Binsell-Gerdin

Fredrik Björklund

Nils Brunnström

Thomas Drevhammar

Linda Eklund 

Johannes Enebog

Markus Falk

Jan Flesche

Marianne Flobecker

Christian Gestblom

Christian Gjessing

Anna Graipe

Sven Grauman

Gunnar Green

Eddie Gudmundsson

David Hallqvist

Daniel Huber

Tobias Hult

Lisa Hällgren

Robert Ivonen

Ebbe Jakobsson

Christina Jansson

Lars Jansson

Joakim Johansson

Johan Johansson

Johan Jörnhagen

Oskar Knutsson

Tomas Koczkas

David Korman

Anna Lagerskog

Charlotta Larsson

Jan Lehmann

Marcus Lindahl

Pär Lindblom

Charlotta Linder Hedberg

Lisa Lundström

Viktor Lugnet

Fanny Löfvenberg

Ellen Malers Bragner

Friedrich Molde

Katarina Nordfjäll

Amanda Näsman

Karin Palmqvist

Jonas Peterson

Denis Puleshi

Julian Rex

Mikaela Roos

Lars Rönnberg

Line Samuelsson

Mattias Schindele

Maria Schollin-Borg

Jonas Sjöberg

Erik Sjöberg

Olle Sjöström

Madeleine Spichiger

Oli Timmel

Camilla Trinh

Christina Tronde

Jonas Tydén

Sarah Velander

Gabriel Wennstig

Margareta Vestberg

Lisa Vesterberg

Jim Wredhammar

Joacim Ögren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel