Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Akademikerförbundet SSR: Det behövs en mer hållbar omställning av arbetsmarknadspolitiken

M, KD och SD har i riksdagen fått igenom en statsbudget som omöjliggör en vettig arbetsmarknadspolitik i hela landet. 132 arbetsförmedlingskontor läggs ner, varav fem i Jämtlands län där kontoren i Ragunda, Bräcke, Krokom, Svenstavik och Hede försvinner.

Nu måste Jämtlands politiker agera gentemot sina rikspolitiker om man vill att hela Sverige ska leva, även här.

När en kommun blir av med sitt arbetsförmedlingskontor kan man tänka att det går att kompensera med digitala lösningar och att resa lite längre. Bor man i Stockholm city och måste ta sig till Globen eller Liljeholmen kanske det inte är så farligt, men bor man i övriga landet kan det bli alldeles för långt, upp till tiotals mil.

I enlighet med Januariavtalet, som undertecknats av S, MP, C och L, ska detta lösas med fristående aktörer. Det fungerar säkert strålande i storstäderna som har mellan 50 och 75 fristående aktörer och en överhettad marknad. Men, ibland finns ingen fristående leverantör alls, ibland bara en och i nästan hälften av områdena finns tre eller färre. Det är ingen fungerande marknad eller valfrihet!

I Härjedalen har vi ingen leverantör inom ”stöd och matchning” vilket innebär att medborgarna i Hede, där kontoret avvecklas helt, kommer att få ett kraftigt minskat stöd in på arbetsmarknaden. Att till i höst, när lokalerna stängs ner och de anställda slutar, ha en fungerande marknad för helt andra tjänster inom Arbetsförmedlingen som det i dag inte finns en enda leverantör till är osannolikt.

Det finns anledning att reformera arbetsmarknadspolitiken och det går inte att ha arbetsförmedlingskontor överallt. Men för att hjälpa en person som står långt ifrån sitt nästa jobb, måste de få möta professionella människor regelbundet och nära. För många kan det handla om socialkonsulenter, audionomer, fysioterapeuter, psykologer eller arbetsterapeuter.

När inte bara lokalkontoret försvinner utan även åtta av tio socialkonsulter, förstår man att det här kommer att vara riktigt dåligt för de som behöver hjälpen mest. En hjälp som inte går att ge på Skype eller lösa digitalt på annat sätt.

Många kommuner har byggt upp egna arbetsmarknadsenheter för att komplettera Arbetsförmedlingen. På många ställen kan Arbetsförmedlingen säkert skapa vettig samverkan med kommunen för att täcka upp vakuumet som uppstår. Men vem tror att det går att göra så här brådstörtat när mer än hälften av alla kontor läggs ner?

SKL har varnat för att Arbetsförmedlingen abdikerar från sitt ansvar och de har knappt inlett samtal med arbetsmarknadsdepartementet om hur man ska göra i stället.

Ni som företräder vårt län på olika politiska nivåer, oavsett partifärg, har nu inte bara möjlighet, utan också skyldighet, att prata med era moderpartier och försöka hitta en mer hållbar omställning av arbetsmarknadspolitiken än det här. För Jämtlands skull.

Kristina Larsson, ordförande Akademikerförbundet SSR distriktsförening Jämtland

Beatrice Högå, förbundsstyrelseledamot Akademikerförbundet SSR

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel