Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: All heder åt ägarkommunerna som säger nej till kraftverket i Långan

Det är något som inte står rätt till med det samhällsägda bolaget Jämtkraft AB.

Första gången vi noterade det på allvar var när dåvarande vd:n Henrik Grill hotfullt tryckte upp en tv-reporter mot väggen och krävde att få hans inspelade film. Det var 2005. Sedan har det bara fortsatt. Mest har det handlat om Långforsen.

När striden stod som hetast gick Jämtkraft in och tog över styrelsen i Nedre Långans fiskevårdsområde. Detta för att oskadliggöra en trilskande motståndare. Tveksamheterna har varit många. Jämtkraft har exempelvis nödreparerat damm och kraftverk åtskilliga gånger på sätt som har ifrågasatts.

Jämtkraft framhäver också pinsamt nog sin miljöprofil i Billstaån och slår sig för bröstet. Detta trots att Jämtkraft inte själv satsat många kronor utan i första hand hämtat in bidrag från EU och Naturskyddsföreningen.

Nu står vi inför avgörandet i Långforsfrågan. Politikerna har gett Jämtkraft i uppdrag att överlåta damm och kraftverk till en förening som i sin tur skulle riva ut och återställa forsen.

Men vad händer då? Jo, bolaget konstruerar en partsinlaga som de kallar utredning. Där listas det ena hindret efter det andra för att genomföra en försäljning. Sedan toppar Jämtkraft anrättningen med att begära ett fullständigt omöjligt fantasipris för en anläggning som inte fungerar och som kräver en investering på minst 15 miljoner för att leverera el. Jämtkraft kräver ett pris långt högre än vad som betalas för fungerande anläggningar. Det man gör är helt enkelt att sätta sig upp mot sina ägare.

Och i slutändan handlar allt om ett kraftverk som ska producera mindre el än ett halvt vindkraftverk. Eller för att citera bolagets produktionschef Tommy Borg under ett föredrag: ”Kraftverket kommer att producera väldigt lite el och stå stilla under långa perioder”. Tydligare än så kan det inte bli. Kraftverket ska alltså inte ens vara i drift under långa perioder.

All heder åt politikerna i ägarkommunerna Krokom och Åre, som säger blankt nej till ett kraftverk i Långan. Det är ju faktiskt de kommunerna som också får ta smällarna när bojkotter verkställs om kraftverket byggs.

Martin Falklind, chefredaktör Fiskejournalen

Johan Klingberg, chefredaktör Allt om flugfiske

i samarbete med skattebetalare i kommunerna Berg, Krokom, Åre och Östersund

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel