Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Alliansen föreslår 2,2 miljoner i extra coronastöd till föreningar

Föreningslivet är en av de delar i samhället som plågas av den pågående pandemin. De praktiska och ekonomiska förutsättningarna att bedriva verksamhet med de nedstängningar som är en del av försöken att stoppa smittspridningen har skapat en tuff situation för många föreningar i Östersunds kommun.

Därför föreslog i dag Alliansen i Östersund övriga partier att vi så här i årets sista dagar satsar ytterligare 2,2 miljoner på våra föreningar i Östersund. Pengarna tillförs genom att hälften av beloppet läggs på de föreningar som vi redan tecknat sponsoravtal med enligt den fördelningsmodell som gäller i vår nya sponsorpolicy.

Den andra hälften satsas genom att vi med en rak procentuppräkning ökar årets lokala aktivitetsstöd med 1,1 miljoner kronor. De föreningar som skulle kunna få pengar genom båda uppräkningarna får pengar ur det system som blir gynnsammast för dem. Pengarna ska betalas ut så fort som praktiskt är möjligt.

Till de föreningar som ingår i sponsordelen läggs enligt vårt förslag nu också ÖFK, som tidigare inte varit aktuella för sponsring. Vi konstaterar att ÖFK under året skött sina ekonomiska åtaganden gentemot Östersunds kommun. Föreningen har nu också klippt de externa ekonomiska band som tidigare omöjliggjort kommunal sponsring, och förslaget är att Östersunds kommun sponsrar ÖFK:s ungdomsakademi, som haft en särskilt tuff tillvaro den senaste tiden.

Detta blir ytterligare en av alla de åtgärder som vi genomfört under året för att mildra och dämpa de effekter som pandemin får för vår kommun. Östersunds kommuns viktigaste uppgift under den här krisen är självklart att göra allt för att stoppa smittspridningen genom effektiva åtgärder, och att se till att vi gör allt vi kan för att vårda och hjälpa de som ändå drabbas.

Men det är också en viktig uppgift att se till att det finns ett kulturliv, ett föreningsliv och ett näringsliv kvar som kärna i kommunens fortsatta tillväxt och utveckling. Det är därför vi gjort insatser med stöd till Destinationen, till stadskärneutvecklingen, till kulturutövare och till våra stora evenemangsarrangörer under året.

Och det är därför vi nu vill göra en extra satsning på idrott och föreningsliv under 2020 års sista dagar.

Håll avstånd. Håll i och håll ut. Behåll framtidstron – det gör vi.

För Alliansen i Östersund:

Bosse Svensson (C)

Pär Jönsson (M)

Stephen Jerand (KD)

Pär Löfstrand (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel