Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Alliansen fortsätter att satsa på skolan i Östersund

Just nu pågår ett omfattande arbete för att underhålla och renovera skollokalerna i Östersunds kommun. Detta är en del av Alliansens investeringssatsning i våra skolor under mandatperioden.

Sammantaget investeras mer än 700 miljoner kronor i kommunens skolor för att nå en skolorganisation som överensstämmer med skollagen och för att åtgärda ett mångårigt eftersatt underhåll.

Vi har givetvis full förståelse för att det kan skapa en upplevelse av osäkerhet och oro när så stora men nödvändiga strukturförändringar sker inom en relativt kort tidsperiod. Men förändringarna är ett måste för att vi långsiktigt ska skapa förutsättningarna för en ännu bättre kommunal skola i Östersund.

24 rektorer varnar för en ohållbar skolsituation efter sparkrav – skriver desperat brev till kommunen: Kan inte upprätthålla lagen (15 maj)

I vår plan ingår ökade resurser. Förutom att vi nu tar tag i det eftersatta underhållet och skapar förutsättningar för tre nya F-9 skolor, har även barn- och utbildning prioriterats främst i den av fullmäktige anslagna rambudgeten.

Driftsbudgeten har skruvats upp med över 6 procent per år både 2019 och 2020. Detta är den kraftigaste uppskrivningen av budgetram för samtliga verksamhetsområden inom kommunen.

I plan ingår satsningar på mer stöd till dem som behöver. Vi har anslagit medel för införande av lärarassistenter i skolorna och gett förvaltningen uppdrag att stärka arbetet för tryggare skolmiljöer, motverka psykisk ohälsa i skolan och stärka lärmiljöerna för att möta elever med NPF-problematik (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar).

Debatt: Nedskärningarna i Östersunds skolor blir förödande för elever med funktionsnedsättning (18 maj)

I vår plan ingår långsiktiga strukturförändringar. Vi har tillsatt en beredning direkt under kommunfullmäktige för att arbeta långsiktigt och strategiskt med skolstrukturen i kommunen.

Även om vi nu genomför de största satsningarna någonsin på skolorna i kommunen så krävs tuffa beslut för att nå en skolstruktur där så mycket som möjligt av resurserna hamnar i klassrummen. Tyvärr ärvde vi en struktur som inte var anpassad till vare sig skollag, pedagogik eller dagens utmaningar.

Alliansen kommer att hålla i och hålla ut för att genomföra de förändringar som behövs, och för att göra de långsiktiga ekonomiska prioriteringar av skolan i Östersund som krävs.

Alliansens kommunalråd i Östersund:

Bosse Svensson (C), Pär Löfstrand (L), Pär Jönsson, (M), Stephen Jerand (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel