Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Alliansen: Nu genomför vi historiska skolreformer i Östersunds kommun

”Låg andel som fullföljer gymnasiet och liten resurstilldelning.” Så förklaras det att Östersund placerar sig lågt (plats 203 av 290) i Lärarförbundets undersökning Bästa skolkommun.

Bäst i länet (plats 29) placerade sig Bergs kommun, förklaringen: ”Hög lärartäthet och mycket pengar till skolan.” Det är talande för hur liten prioritet skolan haft av det socialdemokratiska styret i Östersunds kommun.

Vi har nyligen kunnat läsa om skollokaler i vår kommun som inte sanerats på hälsofarliga ämnen och som inte underhållits genom åren vilket betyder att kommunen i dag har en 20 år gammal underhållsskuld att hantera och att våra elever och lärare har en långt ifrån optimal lär- och arbetsmiljö.

För detta bär (S) en stor skuld som låtit detta fortskrida utan att prioritera regelbundet underhåll av fastigheterna.

När Alliansen tog över styret i Östersunds kommun var vi tydliga med att en av våra viktigaste prioriteringar, utöver att sanera och säkerställa kommunens ekonomi, var skolan och förskolan. Det är därför med stor stolthet som Alliansen i Barn- och utbildningsnämnden redan nu kan presentera historiska investeringar inom utbildningsverksamheten.

Förra veckan klubbades sammanlagt 684 miljoner kronor i skolinvesteringar igenom som kommer att göras under de tre kommande åren. Huvuddragen ser ut såhär:

En ny F-9 skola i Lugnvik: 200 miljoner kronor

En ny Storsjöskolan F-9 med integrerad grundsärskola: 292 miljoner

Ny förskola centrala söder: 32 miljoner

Ny förskola Torvalla: 16 miljoner

Ny förskola, Luktärtan, Odensala: 24 miljoner

Underhåll skolor/förskolor: 30 miljoner

Uppräkning av rambudget: 60 miljoner

Inventarier: 5,8 miljoner

Därtill tillkommer Internationella Engelska Skolans etablering och omvandlingen av skolornas lagstadgade stadieindelningar som nu äntligen skett och som möjliggör för bättre kvalitet i undervisningen.

Friskolans etablering ger ännu en stark valmöjlighet för våra elever. De ingår ett hyresavtal med kommunen, vilket gör att vi så räknar hem renoveringskostnaderna av lokalen som S låtit förfalla genom åratal av uteblivit underhåll.

Att satsa på skolan är att investera i våra barn. Varje elevs skolgång är viktig, våra lärare är värdefulla och att det är i utbildning vårt samhälles framtid ligger. I synnerhet för ett land som ser sig som en kunskapsekonomi.

Vi kommer noga att bevaka att de årliga underhållsplanerna som görs omfattar hela kommunen och inte bara tätorten. Det är viktigt för oss att hela kommunen utvecklas och att alla våra elever får en likvärdig skolgång oavsett bakgrund och bostadsort.

Vi genomför nu de historiska skolreformer i vår kommun som vi lovade inför valet. Vi gör det dessutom i ett högt tempo. Detta kommer under de närmaste åren att ge våra skolor ett välbehövligt lyft, på utsidan såväl som på insidan.

Kommunen har inte oändligt med resurser och de ägs ytterst av skattebetalarna. Vi har valt att prioritera skolan och förskolan framför nya kommunhus och kulturhus. Vi håller vad vi lovar.

Joel Nordkvist (M)

Serhat Unzun (L)

Effie Kourlos (C)

Andréa Hedenborg (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel