Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Alliansen skapar otrygghet när fritidsklubbarna försvinner

Annons

Nu ryker fritidsklubbarna och alla barns rätt till en trygg och bra fritid! Barn ska delas upp mellan de med en trygg fritid och de som ska driva på byn och på stan.

Alliansen i barn- och utbildningsnämnden har meddelat att de på onsdag beslutar att stänga fritidsklubbarna och det blir inskriven verksamhet, trots att det inte varit någon dialog som bland annat barnen i Lugnvik har önskat. Alliansen skapar ett otryggt Östersund. Det är oansvarigt av Alliansen.

Debatt: Så satsar Alliansen på fritidshemmen i Östersunds kommun (20 februari)

Kommunens uppgift att arbeta för alla barns trygghet och goda uppväxtvillkor är mycket större än skollagens krav. Det är anmärkningsvärt att Alliansen enbart utgår från skollagen, och inte ser hela kommunens uppdrag. Det saknas förståelse och helhetssyn kring barnets behov. Alliansen vill skjuta över ansvaret till en annan nämnd, och det ska göras i en dialog efter beslutet är taget. Varför görs inte det innan beslut?

Vi i oppositionen är allvarligt oroade för jämlikheten och tryggheten i Östersunds kommun. Därför kräver vi att det tas fram en konsekvensanalys innan beslut:

Hur påverkar inskriven verksamhet fritiden för ej inskrivna barn 10–12 år?

Hur påverkas annan kommunal verksamhet om beslutet om inskriven verksamhet genomförs?

Hur ska fritidsverksamheten bedrivas fortsättningsvis? Ska 10-12-åringarna till ”lill-fritids” för 6-9-åringar?

Hur ska ersättningen fördelas till skolorna som bedriver fritidshemsverksamhet?

Hur har barn 10-12 år fått varit med och påverka beslutet om inskriven verksamhet, enligt Barnkonventionen som nyligen blivit lag?

Ledande centerpartister skriver i en debattartikel i ÖP om vikten av att barns rättigheter finns med i politiska beslutsprocesser: ”Vi i Centerpartiet i Östersunds kommun ser det som ett stort och viktigt ansvar att säkerställa att barns rättigheter integreras i våra politiska beslutsprocesser.”

Debatt: C: Viktigt att FN:s barnkonvention efterlevs i praktiken (7 januari)

I detta fall har det inte alls lyssnats på och diskuterats med barnen. På vilket sätt menar Centerpartiet att barnkonventionen ska säkerställas i Östersunds kommun?

Att det för tillfället inte blir några avgifter får ses som en stark seger för alla de barn och vuxna som har engagerat sig i att rädda fritidsklubbarna. Avgifter skulle snabbt öka ojämlikheten mellan barn, de som har råd och de som inte har råd.

Alliansen är skyldig att berätta på vilket sätt de ser att barnen vinner på inskriven verksamhet, eftersom de älskade och uppskattade klubbarna försvinner. Just nu ser det ut som om att det är endast är ett sätt att göra skillnad på barn, och lämna några barn till att vara helt utelämnade till att dra runt.

Det är inte det samhälle vi i oppositionen vill ha. Vi vill ha ett tryggt Östersund för alla barn under hela uppväxten. Skillnaden kunde inte vara större mot Alliansen som skapar otrygghet.

Mona Modin Tjulin (S) vice ordförande

Lotta Blomberg (V), Linda Andersson (MP)

oppositionsföreträdare i barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel