Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Alliansen: Vår plan för skolan i Östersund ligger fast

När vi efter valet tog över styret i Östersunds kommun presenterade vi bland annat två viktiga prioriteringar: Vi lovade att sanera och säkerställa kommunens ekonomi och vi lovade att lösa de stora utmaningar som skapats av tidigare majoritet avseende kraftigt eftersatt underhåll av kommunens skollokaler.

I samband med budgetbeslutet i juni presenterade vi sedermera de största satsningarna på Östersunds skolor i modern tid, över 700 miljoner kronor har öronmärkts för tre stora skolprojekt.

Det största projektet är en ny Storsjöskola, en hel renovering av Lugnviksskolan och slutligen, den minst kostnadsdrivande, ett i iordningsställande av Palmcrantzskolan (PC) för skolverksamhet med uthyrning till extern hyresgäst. Genom att hyra ut PC skapar vi med andra ord förutsättningar för de andra projekten som annars inte skulle vara möjliga. Tyvärr har det under föregående mandatperioder i budget saknats finansiering för någon av dessa satsningar.

Vid sidan av detta har vi även avsatt 73 miljoner kronor till nio nya förskoleavdelningar på söder, Torvalla och i Odensala

Vi vill inte blicka bakåt, men det är omöjligt att inte kommentera den mycket besvärliga situationen som råder på många av kommunens skolor med bristande underhåll i hårt slitna lokaler. Med anledning av detta har vi öronmärkt 30 miljoner de närmaste tre åren för ytterligare underhåll. Just nu arbetar våra tjänstemän med en plan för de första 10 miljonerna.

Vi är samtidigt mycket medvetna om att dessa belopp kanske inte är tillräckliga och vi är beredda att i kommande budget höja dessa anslag ännu mer för att råda bot på de sedan många år nedsatta underhållet av våra skollokaler.

Frågan om en förändrad skolstruktur i Östersunds kommun med anpassning till stadieindelning enligt lagstiftningen har utretts och behandlats under flera år i vår kommun. Tyvärr har inte den tidigare politiska ledningen nått i mål med detta, men nu gör vi det! För att nå en långsiktighet om stadieindelningen har vi slutit en överenskommelse med Socialdemokraterna om de principer som ska gälla kring detta i vår kommun.

Det beslut som nu fattats i barn- och utbildningsnämnden innebär en verksamhetsförändring för ett femtontal skolor i Östersunds kommun. De största förändringarna innebär att tidigare F-5 skolor från och med höstterminen 2020 får F-6 verksamhet. Det gäller skolorna i Ångsta, Fåker, Lillsjö, Tavelbäcken, Fjällängen, Ängsmon, Mimergården, Norra, Fagervallen och Odenslund.

Förutsättningarna för att även Marieby ska bli en F-6 skola utreds under året, men blir under utredningstiden fortsatt en F-5 skola. Som en konsekvens av F-6 strukturen får vi även temporärt ett antal rena 7-9 skolor.

I övriga områden sker inga större förändringar av skolstrukturen. Den nya Storsjöskolan är planerad att stå klar till läsåret 2022/2023 och blir då en F-9 skola med integrerad grundsärskola.

För Alliansen i Östersund: Bosse Svensson (C) Pär Löfstrand (L) Pär Jönsson (M) Stephen Jerand (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel