Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Alliansen: Vi måste se till alla elever i Östersunds kommun och skapa en solid grund för framtiden

 
Skolkarusellen i Östersunds kommun
Visa alla artiklar

I morgon 22 oktober fattar barn- och utbildningsnämnden beslut om framtiden för skolorna i den centrala staden. Vi har haft omfattande dialog och möten med föräldrar och försökt hitta en väg framåt.

Målet med förändringarna är en robust organisation, med bra ekonomi och goda pedagogiska förutsättningar för att driva en skola med kvalitet och god undervisning i fokus. Efter noggranna överläggningar beslutar vi därför i dag i linje med förvaltningens förslag att göra Parkskolan till en 4–9-skola och Norra skolan till en F–3-skola.

Vi förstår att föräldrarnas förslag kan låta bra, till en början. Det vill säga: att låta Norra skolan få fortsätta vara en F–6-skola och Parkskolan bli en F–9-skola. Vi önskar att vi hade förutsättningar att tillmötesgå önskemålen, men vårt uppdrag är att se till helheten, till alla kommunens elever.

Att driva skola med färre än två parallellklasser är inte optimalt om kvaliteten och undervisningen är i fokus. Det blir inte hållbart, varken ekonomiskt eller pedagogiskt.

Med två parallellklasser får du ett kollegialt utbyte och lättare att rekrytera bra personal. Du har andra möjligheter att ha stödlärare, elevhälsa och andra resurser på skolan. Du får en bättre pedagogisk situation för både barn och personal. Samtidigt får skolan en stabilare ekonomi utan alltför stora svängningar mellan olika år.

Elevunderlaget för att skapa en F–9-skola i centrala staden med enbart Odenslundsskolan som tillskott till Park, blir för klent. Man kan säga att vi får en glesbygdsproblematik – fast mitt i stan. Blir de redan små klasserna ännu mindre finns det risk för att vi måste skapa åldersintegrerade klasser i F–6-delen.

Med kvalitet och god undervisning i fokus satsar vi därför i stället på att göra Parkskolan till en riktigt bra skola för elever i årskurs 4–9. Med parallellklasser i alla årskurser kan vi ha elevhälsa, göra förbättringar i utemiljö och på lokaler – både befintliga och nya – och få till ett bra fritidshem för de årskurser som ska ha det.

På motsvarande vis ska Norra skolan vara en riktigt bra F–3-skola, för vi behöver ha en väl fungerande lågstadieskola där Norra ligger. Vi rustar också upp skolgården på Norra skolan, i dialog med eleverna, för att passa lågstadiet.

Många invändningar mot förslaget har handlat om trafiksituationen, och vi har gett ett särskilt uppdrag till teknisk förvaltning och samhällsbyggnad att se över trafiken så att det blir säkrare förhållanden.

Barn- och utbildningsförvaltningen har också fått i uppdrag att arbeta med de nya organisationerna på Park och Norra skolan samt på Odenslundsskolan och Blomstergården dit Lugnviksskolan evakueras. Trygghet och en god arbets- och lärmiljö är vårt fokus.

Med dagens beslut tar vi vårt ansvar för att ge skolorna i centrum en solid, bra grund för framtiden. Vi vill att både Parkskolan och Norra skolan ska kunna fungera och hålla hög kvalitet under många år framöver och att alla elever i Östersunds kommun ska få bästa möjliga förutsättningar i skolan.

På sina olika sätt har både Park och Norra skolan goda förutsättningar att utvecklas och fungera som flaggskeppsskolor. Vi kommer att jobba för det och då måste vi ge skolorna rätt förutsättningar. För oss är det att satsa på den kommunala skolan!

Jananders Mattsson (M)

Ariane Briant Kjellson (L)

Effie Kourlos (C)

Andrea Hedenborg (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel