Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Allvarstyngd jubileumsdag för världens sjuksköterskor i coronapandemins spår

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Vårdförbundet organiserar Sveriges sjuksköterskor och i dag uppmärksammas sjuksköterskans yrkesdag över hela världen, liksom varje år.

År 2020 är ett speciellt år. Dels för att Världshälsoorganisationen WHO utsett det till ”Sjuksköterskans år” eftersom det är 200 år sedan Florence Nightingales födelse, men också för att sjuksköterskans betydelse har satts i blixtbelysning under den pågående coronapandemin.

Svenskarna ser nu med egna ögon hur sjuksköterskorna kämpar i frontlinjen mot coronaviruset och hur kårens omvårdnadskunskap är nödvändig för att vården ska fungera patientsäkert.

Tacksamheten och kärleken våra medlemmar nu får av patienter, anhöriga och samhället är rörande. De får inte bara applåder utan också hemgjord skyddsutrustning, mat, sång, teckningar, blommor och en mängd andra gåvor.

Politikerna tävlar om att komma med förslag som gagnar våra medlemmar. Statsministern och till och med kungen har uttryckt sitt varmaste tack. Det är fint att se, samtidigt som det är olyckligt att det ska krävas en pandemi för att vårdens organisering, kompetensförsörjning och arbetsvillkor ska få den uppmärksamhet som den behövt så länge.

På sjuksköterskans dag 2020 står sjuksköterskorna axel vid axel, i de masker och visir som deras arbetsgivare kunnat skaka fram, och känner stor yrkesstolthet – men också sorg. Tankarna går till de patienter och de tusentals kollegor som drabbats världen över.

Många svenska sjuksköterskor har smittats i tjänsten och en del har själva behövt intensivvårdas. En sjuksköterska i Stockholm som arbetade med att vårda covid 19- patienter har förlorat sitt liv. Det är djupt tragiskt och helt oacceptabelt, och det är på henne, hennes familj och hennes kolleger alla tänker i dag.

Vi förväntar oss att politiker och arbetsgivare tar lärdom av coronakrisen och ger sjuksköterskor rätt förutsättningar. Våra medlemmar har för få kolleger och det finns inte tillräckliga marginaler och beredskap i sjukvårdssystemet att ens klara ”vardagsvården”.

Alla landets 21 regioner har brist på specialistsjuksköterskor och det är inget nytt problem. Faktum är att det finns hela 12 000 legitimerade sjuksköterskor som valt bort hälso- och sjukvården helt och hållet, oftast på grund av missnöje med arbetsmiljön och löneläget.

Sedan många år tillbaka har Vårdförbundet krävt att staten, regeringen, och vårdens arbetsgivare förbättrar medlemmarnas arbetsmiljö och villkor, för att höja yrkenas attraktivitet. Nu under coronakrisen handlar det om liv och död för patienterna och för våra medlemmar.

Men efter att vi klarat denna prövning behöver vi se stora förbättringar av sjuksköterskors möjligheter till löne- och kompetensutveckling, specialisering, att få utvecklas som chef och ledare, och att kunna arbeta som sjuksköterska och ändå ha balans mellan jobb och fritid.

Ny statistik från Universitets- och högskolerådet visar en rekordökning av ansökningar till sjuksköterskeutbildningen under våren 2020, 34 procent. Det är uppenbart att ungdomar fått upp ögonen för detta livsviktiga yrke!

Våra medlemmar ser fram emot att välkomna och handleda dessa nya kollegor när de kommer ut på arbetsmarknaden om tre år. Och då är det upp till bevis för politiker och arbetsgivare om man lyckas behålla de nya. Vad tänker Region Jämtland Härjedalen och kommunerna här göra för att bli bättre arbetsgivare och rekrytera tillräckligt många sjuksköterskor som stannar i den offentligt finansierade vården?

Ge gärna ryggdunkar, men först rejält förbättrade förutsättningar och arbetsvillkor.

Roger Bergebo, ordförande Vårdförbundet avdelning Jämtland

Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel