Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Åre kommun stödjer en satsning på Norra Stambanan

Samling Näringsliv presenterade 16 december sin utredning om Norra Stambanans möjligheter. Politiker från Östersunds kommun ställde sig bakom förslagen.

Debatt: Norra Stambanan är den enskilt viktigaste prioriteringen för Östersund (17 december)

Det underlag som tagits fram visar att den mest kostnadseffektiva och miljömässigt positiva infrastrukturåtgärden som regeringen kan vidta för Norrlands inland inom överskådlig tid är att investera 2 miljarder i en förbättring av Norra Stambanan.

Investeringen skulle skapa möjligheter att resa Östersund–Stockholm på fyra timmar, och att köra direkttåg Åre–Stockholm på fem timmar.

Åre kommuns politiska ledning i både majoritet och opposition samt besöksnäringen i Åre ställer sig helhjärtat bakom åsikten att detta är den enskilt viktigaste järnvägsprioriteringen för länet just nu.

Åres absolut viktigaste och starkaste näring är såklart besöksnäringen, men även övrigt näringsliv växer och frodas på ett mycket positivt sätt. För både besöksnäringen och övrigt näringsliv men även för medborgarna i övrigt i vår kommun är bra kommunikationer otroligt viktigt.

Det är mycket glädjande att vi har daglig direkttågstrafik på plats – såväl nattåg som dagtåg. De senaste åren har det också skett en hel del investeringar på Mittbanan bland annat väster om Östersund mot Storlien vilket bör fortsätta för att minska den totala restiden - inte minst nu i dessa dagar när fler och fler positiva signaler kommer om elektrifiering av Meråkerbanan på den norska sidan.

SJ har under flera år sagt sig vilja köra tåg på sträckan Stockholm–Trondheim vilket skulle bli ännu attraktivare med denna satsning.

Vi krokar gärna arm med Östersunds kommun, regionen och länets näringsliv i denna viktiga fråga, men ser att det också är av vikt att ytterligare förbättringar väster om Östersund kommer med i projektet för att ytterligare få ner restiden.

Daniel Danielsson (C) kommunstyrelsens ordförande Åre kommun

Peter Bergman (S) oppositionsråd

Therese Sjölundh, vd Åre Destination

Niclas Sjögren Berg, destinationschef Skistar Åre

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel