Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Åreföretagare: Vi måste få en snabb och hållbar lösning på trafikproblemen

Beträffande vägproblematiken kring vidare utveckling av Björnen centrum, Sadeln och Björnen:

I en artikel i ÖP belyses problematiken med främst av- och påfart E14 mot Björnen, det vill säga Fröåvägen.

Åre kommun stoppar nya exploateringar i Årebjörnen – trafiksituationen måste lösas först (31 januari)

Det är bra att frågan äntligen har kommit upp på bordet och diskuteras livligt. Det är precis som kommunstyrelsens ordförande Peter Bergman (S) belyser – en allvarlig olycka riskerar att ske i nuvarande korsning om inget görs.

Vi från det privata näringslivet som arbetar med att utveckla området Björnen, Björnen centrum och Sadeln, har länge arbetat för att få upp frågan på både kommunens och Trafikverkets bord, och vi har tillsammans med den formella huvudmannen för Fröåvägen (Fröåvägens samfällighetsförening) tagit fram alternativa lösningar på frågan.

Vid det senaste mötet med Trafikverkets regiondirektör kändes det som att vi äntligen kom en bit framåt. Emellertid är det brådskande eftersom det handlar om att så snabbt det bara går bygga bort farorna som kan riskera människoliv. Därför är kommunens engagemang i frågan viktig.

Att stoppa ny planläggning i området är naturligtvis kommunens rätt, men löser inte frågan. Inom de redan antagna planerna kan inte utvecklingen stoppas så länge man följer detaljplanerna och det är alla medvetna om.

Det är riktigt som Alf Hurtigh (ordförande i Fröåvägens samfällighetsförening) anför, att frågan om på- och avfart E14 borde ha lösts och ställts som krav redan då de tidigare detaljplanerna antogs, men nu är läget som det är. Detaljplanearbetet för ett nytt Björnen centrum är i full gång och där är trafikfrågan central.

Genom det nuvarande centrum är riskerna för allvarliga olyckor överhängande och måste lösas snarast, eftersom oavsett beslut om nya detaljplaner eller inte så är situationen ohållbar redan nu. Man kan få intrycket av artikeln att kommunen och Peter Bergman helt lägger ansvaret för en hållbar lösning vid E14 och vid Björnen centrum på de privata aktörer – inklusive samfällighetsföreningar – som är aktiva i området.

Vi tror och hoppas att han inte menar så. Vi tror att alla inser att detta måste ske snabbt och enda sättet att nå en snabb och hållbar lösning är att samarbeta och vara en del av en lösning i stället för att hämma en positiv utveckling som kanske en utomstående läsare får intrycket av.

Fröåvägens samfällighetsförening har tillsammans med oss övriga aktörer redovisat en möjlig ny anslutning till E14 cirka 200 meter österut, varpå den nuvarande på- och avfarten tas bort och minskar risken för olyckor drastiskt. Den nuvarande fyrvägskorsningen slipper då flödet av alla de bilar som ska till och från ett område som redan har över 10 000 bäddar och skidgäster från ett av Skistars mest populära skidområden.

Man ska också beakta att Fröåvägen är en viktig länk mellan E14 och Husåvägen på norra sidan, och borde i enlighet med kommunens nya översiktsplan klassas som kommunal (saxat ur översiktsplan): ”För genomfartsvägar och vägar mellan bostadsområden bör kommunen ha väghållaransvar” samt ”För utvecklingen av Huså är det viktigt att standarden på vägarna 662 Bonäshamn - Huså och den samfällda vägen Huså - Björnänge förbättras”.

Det är därför viktigt att alla aktörer, inklusive markägare, kommunen och Trafikverket, nu har detta som fokus för en snar lösning i första hand, och att man – oavsett om man är huvudman för Fröåvägen eller inte – också är en del av en lösning för detaljplanearbetet i Björnen centrum, så att trafikfarorna byggs bort även där.

Det är inte två isolerade frågor utan de hänger intimt ihop. Ytterst är det en trafik- och säkerhetsfråga, men också en mycket viktig varumärkesfråga för Åre som by och som en attraktiv och framåtskridande kommun.

Ante Åkerström, vd Björnberget Åre och ordförande Sadelns samfällighetsförening

Niclas Sjögren Berg, Destinationschef Skistar Åre

Alf Hurtigh, ordförande Fröåvägens samfällighetsförening

Torbjörn Eriksson, ordförande Åre Björnens samfällighetsförening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel