Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Åres politiker måste lyssna till det starka motståndet mot Rödkulleprojektet

Sedan Åre kommun presenterade en plan för exploatering i anslutning till Ullådalen, det så kallade Rödkulleprojektet, har det funnits ett starkt motstånd bland oss medborgare. Debatten har varit intensiv och projektet har kantats av en i det närmaste odemokratisk process.

Nu måste våra politiker ta sitt ansvar och säkerställa att en exploatering inte går emot majoriteten av medborgarnas vilja.

Åre är en fantastisk ort att bo och verka på. Samtidigt växer bygden i en ohållbar takt. Naturmiljön har påverkats negativt av stora och snabba exploateringar. Åre by håller på att drunkna i sig själv, pulsen är hög och den mysiga fjällbyn liknar allt mer en storstad i miniformat.

Detta är inte konstigt, våra gäster har höga krav på service och nöjesutbud. Men det är därför också viktigt att Åre kan erbjuda en lättillgänglig motsats.

Ullådalen med sin relativa orördhet och storslagna natur har ett oerhört stort värde för rekreation, friluftsliv, lugn och naturupplevelser – allt i direkt närhet till Åre by.

En exploatering i direkt anslutning till Ullådalen kommer att förstöra dessa värden som är avgörande för många av oss medborgares välbefinnande. Det kommer även förstöra den lättillgängliga vildmarksupplevelse som Ullådalen i dag erbjuder våra gäster.

Den 14 oktober höll Moderaterna i Åre ett öppet möte om Rödkulleprojektet. Målsättningen ligger kvar; 7 000-7 500 bäddar ska byggas. Detta kan jämföras med Åre Björnens, inklusive Sadelområdet, runt 10 000 bäddar, vilka finns utspridda på ett större område.

Många är de som höjde sina röster mot projektet i förra vändan. En medborgaromröstning efterfrågades för att säkerställa att detta var vad medborgarna verkligen vill. Våra politiker avfärdade detta. Flera andra undersökningar indikerade dock tydligt att en majoritet var negativa.

Ni politiker har ett uppdrag att lyssna på oss medborgare, samt att hantera våra önskemål på ett rättvist och demokratiskt sätt. Det är därför vi har valt er.

Givet de oerhört många och starka känslor som projektet rört upp så behöver ni nu göra detta på rätt sätt. Börja med att fråga oss medborgare vad vi vill innan ni fattar ett beslut som berör livskvaliteten för så många av oss.

Vill avsluta med ett citat av Lars Marcus i Tulles film ”Inget nytt under solen”: ”Utveckling är väldigt invecklat, det kan till och med bli avveckling.”

Anna Cronheden, bybo och konstnär

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel