Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Arlas kretsordförande: Många har tagit matproduktionen i Sverige för givet

 
Corona: Näringsliv
Visa alla artiklar

I år ställer vi på Arla tyvärr in den publika delen av kosläppen och sänder online i stället. På gårdarna har det införts vissa rutiner för att minska riskerna för smittspridning av corona. Det brukar vara folkfest massor med frågor om hur djuren sköts, hur det fungerar på en gård och hur mjölken produceras.

Att vi inte kan öppna våra gårdar just i år är tråkigt, för jag tror att konsumenterna vid tomma hyllor som finns i mataffärerna funderar över hur viktigt det är med svensk matproduktion. Kring djurvälfärd och om naturliga livsmedel.

Många har tagit matproduktionen i Sverige för givet. Att vi alltid kan gå till mataffären och köpa den mat som vi vill ha. Men de senaste veckornas coronakris har ställt mycket på ända.

Sverige behöver en säker matproduktion, självförsörjning med en hög djurvälfärd. Svensk mjölkproduktion använder minst antibiotika i EU enligt Jordbruksverket, och en stor del av våra kor är ute på bete betydligt längre än vad djurskyddslagstiftningen kräver. För oss i Arla är djuromsorg viktig.

På gårdarna vill vi minska vår påverkan på klimatet. Därför gör vi klimatberäkningar för att få en översikt av hur produktionen påverkar klimatet. Genom bättre fodersammansättning, biogasproduktion, solenergi och ökad kolinlagring på våra marker genom växtodlingen. Marken binder koldioxid och fungerar som kolsänka.

Nuvarande situation har förändrat förutsättningarna för livsmedelsbranschen. Inköps- och konsumtionsmönster är helt förändrade.

Leveranser till offentliga inrättningar, resturanger och hotell har minskat kraftigt. Mejerierna påverkas med svängningar och omläggning i produktionen när andra varukategorier ska produceras.

Utmaningen blir att optimera förädlingskapaciteten på mest lönsamma sätt. Dessutom måste vi säkerställa att personalen är frisk och tillgänglig. Som mjölkbonde är det mjölkning och omhändertagande av korna något som måste göras varje dag året runt. För oss måste det finnas möjligheter att erhålla hjälp om vi skulle insjukna.

Vi är en del av en global mejeriindustri, även om vi producerar mjölk i Jämtland. När efterfrågan förskjuts eller upphör inom vissa kategorier så faller priset drastiskt. Det blir överskott på mjölk i det segmentet, till exempel food service som är restaurang, hotell och skolor. Så är det just nu i USA och i delar av Europa.

Detta några av de frågor som vi skulle velat diskutera på kosläppen. Om det är något denna kris visar är det att matproduktion behövs i Sverige. Det behövs helt enkelt både kossor och havreåkrar. Det behövs mjölk, yoghurt, ost och andra mejeriprodukter på hyllorna i mataffärerna.

Jordbruket och livsmedelsproduktion har klassats som samhällsviktig verksamhet. För mig har det alltid varit en självklarhet. Det är märkligt att det ska behövas en samhällskris för att upptäcka det!

Genom alla århundraden och kriser har det alltid varit tillgången på mat som räddat världen. Då har bonden med sina djur och åkrar ordnat fram maten.

Jag har lärt mig ett nytt ord; resiliens – förmågan att stå emot och återhämta sig från påfrestningar, anpassa sig och förändras. Vi, länets och landets mjölkbönder, har det – men förväntar oss ett tillmötesgående.

Håkan Nilsson, kretsordförande Arla Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel