Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Åsling (C): Coronakrisen visar vikten av bredbandsutbyggnad i länet

 
Corona: Näringsliv
Visa alla artiklar

Sverige riskerar att tappa fart om vi inte även kommande år investerar i vår digitala infrastruktur.

Coronakrisen har gjort att många har sin arbetsplats hemma vid köksbordet i stället för på kontoret. För många av oss har det fungerat utmärkt, för andra har bristen på tillgång till bredband visat vår sårbarhet.

Nu måste vi ta krafttag för att fortsätta bredbandsutbyggnaden.

Sverige är ett av Europas mest digitaliserade länder. Tyvärr räcker inte detta för att nå regeringens bredbandsstrategi.

Målet är att 95 procent av alla hushåll och företag ska ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s redan 2020. Alla ska ha tillgång till stabila mobila tjänster senast år 2023.

I dag är drygt 68 procent av hushåll och 64 procent av företagen i länet uppkopplade med snabbt bredband, jämfört med cirka 80 procent i riket.

Att Sverige tappar tempo i utbyggnaden av bredband är allvarligt. Digitaliseringen av landet är viktig när det gäller många sektorer i samhället, inte minst inom jord- och skogsbruket. De gröna näringarnas konkurrenskraft bygger på att teknikutvecklingen fortsätter.

För att nå våra bredbandsmål har Centerpartiet identifierat fyra åtgärder som vi driver mot regeringen i förhandlingarna.

Öka den nationella finansieringen. Den senaste statsbudgeten innebar ökade bredbandssatsningar på 650 miljoner kronor. Vi inser dock att detta inte räcker. Kommande år måste resurserna till bredbandsutbyggnaden öka ytterligare.

Ställ krav på myndigheterna. Jordbruksverket har på eget bevåg plockat bort 200 miljoner ur årets budget för bredbandsutbyggnad. Det är fullständigt oacceptabelt! Regeringen måste vidta åtgärder så att Jordbruksverket återställer budgeten. Regeringen kan vidare genom instruktioner, dialog och regleringsbrev till de myndigheter som är viktiga för bredbandsutbyggnaden ytterligare främja utbyggnadstakten.

Ställ krav på Sveriges EU-arbete. Under innevarande landsbygdsprogram har Sverige årligen fått cirka 875 miljoner kronor från EU för att bygga ut bredband. Den nya programperioden som förhandlas just nu måste fortsatt betyda stöd.

Ställ krav på Telia. Nedmontering av det gamla statliga telefonikopparnätet får inte ske om det inte finns en fullgod ersättning på plats.

Sverige ligger långt framme i utbyggnaden av bredband. Men riskerar att tappa fart om vi inte också de kommande åren fortsatt kraftfullt investerar i vår digitala infrastruktur.

Centerpartiet vill se ett högre tempo och ökade anslag så att vi når våra mål.

Per Åsling (C) riksdagsledamot, Åse, Trångsviken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel