Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Att lyckas med inkludering är en investering i framtiden

Annons

Hela Europa, inklusive Sverige och vår region, står inför en stor utmaning i rådande flyktingsituation.

Vi vet att det just nu pågår ett intensivt arbete och stora frivilliga insatser genomförs runt om i samhället. I ett längre perspektiv behöver också frågor om inkludering belysas.

I arbetet med att inkludera, inte minst våra nyanlända, vill och kan Mittuniversitetet stödja.

Den 13 april ordnar universitetet en öppen workshop i Östersund för att i ett första steg koppla samman den kunskap som finns vid Mittuniversitetet och de som behöver kunskap om inkludering och integration i sin vardag.

Här samlar vi våra forskare med kunskap om ämnet, allt från nya utmaningar som en följd av migration, till hur nyanländas kompetens kan tas tillvara och hur omvårdnad och omhändertagande bäst går till.

Syftet är att hitta och etablera kontaktytor för fortsatt samverkan mellan olika samhällsaktörer och universitetet. På så sätt får regionens aktörer både ny kunskap och nya kontakter som vi kan samarbeta om framöver.

Samtidigt får vi på Mittuniversitetet ett tillfälle att bilda oss en uppfattning om vad regionen har för kunskapsbehov och på vilket sätt universitetet kan vara en resurs för det viktiga integrationsarbetet.

Inkludering kräver kunskap – det räcker inte att bara säga sig satsa på integration, det krävs också kunskap om exempelvis exkluderande normer och den nya situationens krav på många olika verksamheter; grundskola, socialtjänst och hälso- och sjukvård för att nämna några.

Inom alla dessa områden tror vi att samarbetet mellan universitetet och omgivande samhälle är viktigt.

Att lyckas med inkludering är en investering i framtiden. En stor demografisk utmaning i vår region och för Sverige i stort är att allt färre i yrkesverksam ålder ska försörja allt fler äldre, och delar av vår arbetsmarknad lider brist på arbetskraft.

Det finns med andra ord stora förtjänster för samhället med att förbättra nyanländas förutsättningar att snabbt komma i utbildning eller arbete, och att tillvarata deras kompetens för att fler ska kunna bidra till den gemensamma välfärden.

Mittuniversitetet kommer att få särskilda regeringsuppdrag för att validera nyanländas kunskaper så att de snabbare ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden.

Vi kommer också att få uppdrag att ordna praktikplatser för nyanlända. Det ser vi som möjligheter att skapa ett samhälle med en större mångfald som gynnar oss.

För att nå framgång med inkluderingen är det viktigt att många arbetar aktivt med frågan, det gäller både aktörer inom näringsliv och civilsamhället. Det är en fråga om ansvar för alla, både för nyanlända och för våra andra invånare.

Ytterst handlar inkludering om att ge människor möjlighet och kraft att motarbeta ett utanförskap och på så sätt skapa ett rikare samhälle. Vår avsikt är att universitetet ska vara en kraft att räkna med i det arbetet.

Anders Söderholm

rektor

Mats Tinnsten

prorektor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel