Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Att överlåta Gustav III:s torg utan godkänd plan är oansvarigt

Artikel 16 av 23
Planerna för Busstorget
Visa alla artiklar

Annons

På torsdag är det meningen att kommunfullmäktige ska fatta beslut om Gustav III:s torg. Det gör man trots omfattande kritik mot planerna; överexploatering, irreparabel skada på stadsmiljön och risken för en ny förlustaffär.

Beslutet är avgörande för Östersunds och stadskärnans framtid. Beslut i en fråga av sådan vikt borde fattas i politisk enighet, och efter omfattande diskussioner där även allmänheten får delta.

Ändå tänker man genom ett enkelt majoritetsbeslut överlåta torget till Diös och godkänna den byggnadsrätt på 25 000 kvadratmeter som företaget vill ha, med höga byggnader som slår sönder stadsbilden och en kompakt bebyggelse utan utrymme för den allmänna mötesplats som fortfarande förutsätts.

Är det verkligen så att alla majoritetspolitiker vill ta ansvar för detta?

Lika äventyrliga är de ekonomiska beräkningarna. Köpeskillingen blir, efter avdrag för köparens beräknade kostnader, bara 24 miljoner kronor. Någon beräkning av kommunens kostnader har inte redovisats.

Varför finns ingen bedömning av kostnaderna för ny uppställningsplats för bussarna, nytt resecentrum vid Centralstationen, eventuella saneringskostnader, och annat kommunen och skattebetalarna kan råka ut för? Är man på väg göra som med Stadsdel Norr?

De flesta delar uppfattningen att busstorget behöver en uppryckning, många är också med på att åtminstone en del av det kan bebyggas. Men att överlåta torget utan att först ha en godkänd plan för hur det ska se ut, och utan en allmän diskussion om konsekvenserna, det är oansvarigt.

Gunnar Bäckman, Ove Hemmendorff, Sten Rentzhog

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons