Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Avfärda inte den välformulerade kritiken mot planerna för Gustav III:s torg!

 
Planerna för Busstorget
Visa alla artiklar

För några dagar sedan kom kommunalrådens svar på kritiken mot planerna för omdaningen av Gustav III:s torg. Det är intressant läsning. Bosse Svensson säger sig vara ”oerhört trygg i processen”. Motståndarna till liggande planer har nog inte samma positiva inställning.

Redan 2016 tecknades en så kallas avsiktsförklaring med Diös. I och med det fanns det, precis som namnet säger, en avsikt att gå vidare med en förändring av torget med Diös som kommersiell huvudaktör.

I den markanvisning som följde skrevs att kommunen skulle ansvara för halva torget och där uppföra byggnader för olika kulturverksamheter. Andra halvan var Diös med kommersiella byggnader; hotell, bostäder och kontor.

I valet 2018 bytte man ut Socialdemokraterna mot ett borgerligt styre och markanvisningsavtalet skrevs om. Plötsligt var kommunens del med kulturhus borta och hela torget skulle överlåtas åt Diös. Året efter, i november 2019, öppnade kommunen en lokal i Diös fastighet på Hamngatan, där allmänheten kunde ta del av vad som var på gång.

Avtalen med Diös var alltså redan påskrivna när allmänheten bjöds in till nämnda lokal för där kunna lämna synpunkter. Denna lokal stängdes för övrigt några månader senare i samband med pandemin. Så långt informationen till medborgarna och deras möjligheter att påverka.

Att motståndet mot de planer som presenterats först nu blossat upp och engagerat så många de senaste månaderna är inte förvånande. Tack vare de volymskisser som Stadsmiljögruppen tagit fram, och de konkreta beskrivningar av byggnadernas storlek som de unga arkitekterna pedagogiskt presenterat, har allmänheten verkligen förstått vilka oerhörda förändringar som står för dörren.

Debatt: Stadsmiljögruppen: Det blir för många höga byggnader på Gustav III torg (13 maj 2020)

Debatt: Ta chansen att tycka till om busstorget! (15 april)

Från kommunens sida har man visat upp ritningar över torget. Om man inte är i byggbranschen är det svårt att visualisera en byggnad utifrån en platt, endimensionell ritning. De bilder som har presenterats är snarare att betrakta som säljbilder, då de inte sakligt visar hur husen verkligen kommer att påverka sin omgivning.

Med så stora omdaningar av stadens mest centrala läge borde det ha gjorts just nämnda volymsskisser på ett tidigt stadium för att pedagogiskt förklara hur man tänkt sig framtiden för vårt torg. Ännu hellre skulle man ha byggt modeller med befintliga hus, Gamla Teatern, biblioteket och Rådhuset, utplacerade i förhållande till de tänkta byggnaderna. Dessa hade kunnat ställas ut till exempel på biblioteket till allmän beskådan.

Från kommunens sida tycker man säkert att man har gjort rätt och det har man förmodligen gjort i lagens mening, men information är svårt och om man har en allvarligt menad önskan att få invånarna i Östersund delaktiga i det som händer i den stad där man bor och betalar sin skatt, då kan man inte hantera ”processen” som man har gjort i det här fallet.

Nu får man en känsla av att kommunen har målat in sig i ett hörn. Avtal är redan skrivna, det går inte att backa, alltför mycket tid och pengar är redan nedplöjda och vi medborgare i staden är sist på bollen.

Hade den s k processen hanterats med större, verklig, tydlighet redan från början innan man skrivit avtal med Diös, hade situationen sett annorlunda ut idag. Då hade det funnits tid till en dialog med medborgarna och en möjlighet att tänka om och, utifrån många östersundares sätt att se på saken, tänka rätt.

Att sedan Bosse Svensson avfärdar de 238 inskickade synpunkterna på byggplanerna som spretiga, är att gravt förringa ett starkt engagemang från de medborgare han är satt att tjäna. Jag har läst alla och jag kan garantera att det mesta som inkommit är välformulerat, insiktsfullt och väl underbyggt.

Det finns några tydliga spår att följa i de inkomna skrivelserna. De allra flesta instämmer i att det behövs en förändring av torget, men man vill inte ha så stora och dominerande byggnader som så i grunden påverkar centrum, man vill att hänsyn tas till stadens topografi och karaktär, man vill ha en vettig lösning på kollektivtrafiken och man ifrågasätter huruvida det är klokt att bygga fler kontor för en framtid där just kontor kommer att efterfrågas i mycket lägre grad.

Att kalla denna digra lunta av ytterst relevanta synpunkter som spretig är inte något man förväntar sig av kommunens högste politiske ledare.

Jag hoppas att samtliga ledamöter i kommunfullmäktige tar sig tid att läsa igenom de inkomna skrivelserna innan ni röstar om frågan, med tanke på hur mycket tid, möda och engagemang era väljare har lagt ner på detta.

Anita Roos, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel