Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Behåll makten om framtiden för Gustav III:s torg!

Artikel 19 av 23
Planerna för Busstorget
Visa alla artiklar

Annons

I varje ny stad som anläggs planerar man för ett väl placerat torg, ofta med viktiga offentliga byggnader vid torget såsom rådhus, kyrka etcetera. Stortorget fick en given placering i den första planen 1788 för rutnätsstaden Östersund.

När Östersund växte behövdes ett nytt torg för mer handel och, kulturaktiviteter och en plats för inkommande hästskjutsar från landsbygden. Nytorget, senare döpt till Gustav III:s torg, blev med tiden den naturliga platsen att komma till när landsortsbor skulle besöka staden.

Till att börja med fanns enkla uppställningsplatser för bussar och en busscentral på torget. När den nya bussterminalen byggdes blev länstrafiken på torget och stadsbussarna på Kyrkgatan tillsammans ett bra nav för bussresenärerna. Nackdelen var att man inte längre kunde passera över torget. Torget stängdes för allmänheten.

Frånsett ett litet hörn av torgets nordvästra del saknas i dag en öppen plats, där man kan träffas, hålla möten, marknadsdagar eller andra aktiviteter. Det finns alltså ett stort behov av en förändring och att åter skapa ett torg för allmänheten.

Torget kan med fördel vara mindre än dagens hela kvarter, men det ska vara placerat och utformat för att främja möten mellan människor. Gärna med omgivande byggnader som gör att det lilla torget känns trivsamt. Inslag av uteserveringar och andra attraktiva träffpunkter är viktiga.

Kollektivtrafiken skapar naturliga möten mellan människor och kan även i fortsättningen få en mindre plats. Före beslut om byggande på torget behövs en plan för kollektivtrafiken.

En alltför hög exploatering skadar stadsbilden och gör det omöjligt att skapa en väl fungerande torgmiljö. Ta inte ett beslut nu på kommunfullmäktige som kan bli oåterkalleligt.

Vi behöver en vision och strategi för bevarande och utveckling av Östersunds centrum i framtiden. Förhoppningen är att vi i den planeringen inte bara får nya byggnader i en skala och med innehåll som berikar stadsbilden, utan också återfår ett spännande, aktivt torg. Ett Gustav den III:s torg där vi alla kan mötas och trivas!

Lennart Köpsén, arkitekt

Harry Westermark, arkitekt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons