Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Biskopen: Julens barn påminner om det mest väsentliga i tillvaron

FN:s konvention om barns rättigheter blir svensk lag 1 januari. Barn är särskilt utsatta och sårbara och därför beroende av vuxnas respekt och ansvarstagande. Vi säger ofta att barnen är vår framtid men glömmer lätt att framtiden vilar i nuet. Det vi inte ger barnen i nutiden finns inte heller i framtiden. Barnkonventionen är en viktig påminnelse om det.

Barnkonventionen talar bland annat om barnets rätt till existentiell trygghet och andlig utveckling, rättigheter som berör barnets inre liv och utveckling, barnets själ, barnet inom.

För att leva och utvecklas gott behöver varje barn uppleva tillhörighet, trygghet, hopp och livsmening. Barnet behöver känna att det är värdefullt och älskat och lära sig att livet är mer än yta och prestation. Att människovärdet är okränkbart och oberoende av grupptillhörighet, social status och prylar. Att det finns hållbara andliga värden vid sidan av de materiella. Allt sådant som också vi vuxna behöver, vi som bär vårt jag som ett barn inom oss.

Barnet inom, det är också kärnan i julens budskap. Universums ljus och skaparkraft, den kärlek och mening vi hoppas, de gåvor naturen och livet ger, den frid och det sammanhang vi söker möter oss där som ett barn, blir barnet inom hela vår tillvaro. Barnet i krubban ställer världens barn, men också det barn den vuxne bär inom sig, i tillvarons centrum.

Julens evangelium påminner oss om det i barnens rättigheter som också är det mest väsentliga i tillvaron: kärleken, godheten, livets och naturens gåvor och de värden varje människa bär inom sig. Värden som till skillnad från allt ytligt i vårt samhälle, behöver vara vår ledstjärna oavsett ålder.

Låt oss åtminstone en gång per år stanna upp och i stilla begrundan ta emot detta. För barnens skull men också för vår egen. Nu är tiden då det ska göras. Det är det julens barn, juletidens stjärnor och ljus och alla världens barn påminner oss om.

Med önskan om en välsignad julefrid för ditt barn inom.

Eva Nordung Byström, biskop i Härnösands stift

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel