Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Bredberg: Behandla andras uppfattningar med respekt, Marcus Åsling!

ÖP:s ledarskribent, Marcus Åsling, har av någon anledning tagit som sin stora uppgift att försvara kommunens ifrågasatta byggnationer på Storsjö strand.

I sammanhanget bör också påpekas att Marcus Åsling bor inte i Östersunds kommun, utan har förmånen att bo i Trångsviken med en vidunderlig utsikt över sjö och fjäll.

Varje gång tar han också tillfället i akt att raljera över de protesterandes åsikter. Tidigare ansågs dessa företrädare ha en snäv syn grundad på förändringsobenägenhet, för att inte tala om hur kyrkans företrädare har förlöjligats, och bara drivits av egoistiska motiv för att bevara sin egen utsikt.

I sin ledare senaste ledare om Storsjö strand fortsätter han i samma stil och förundras över att protesterna inte också gäller de björkar som också kan ta bort en del av den fria utsikten. Detta sista inlägg vittnar om hans synnerligen låga uppfattning om de som tycker annorlunda och blev till ett riktigt lågvattenmärke.

Marcus Åsling: Vad vill ni som är kritiska till Storsjö strand göra med alla björkar? (14 juni)

Marcus Åsling liksom många av övriga debattörer är i sammanhanget amatörer och uttrycker en personlig åsikt, vilket alla naturligtvis skall få göra. Tycke och smak kan alltid diskuteras.

Därutöver har det dock vid flera tillfällen framförts kritiska åsikter av företrädare med professionell kunskap i sammanhanget. Företrädare som Sten Rentzhog med sin byggnadshistoriska bakgrund och inte minst den högt respekterade arkitekten Lennart Köpsén. Till skillnad från Åslings kortsiktiga synsätt som sträcker sig över några årtionden ser Rentzhog och Köpsén dels bakåt i tiden och de tankar som styrde stadens utseende under de första tvåhundra åren, men också hur staden skall kunna behålla sin unika karaktär i förhållande till Storsjön och Oviksfjällen de kommande århundraden.

Även andra med professionell kunskap inom arkitektur och stadsbyggnad har alla uttryckt kritik mot just höjden på dessa byggnader.

Det är synd att kommunen nu genomför något, som synes stå i strid med många östersundares uppfattning, och som innebär en förändring av stadens speciella karaktär.

Sten Bredberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel