Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Bredberg: Förvånande att S ställer sig bakom tokerierna med expresscykelvägar

Att MP och Florian Stamm tror att världens klimat går under om inte Östersunds kommun får slösa bort 20 miljoner på expresscykelvägar, har nog väljarna förstått.

Men att S och Anders Edvinsson är så beroende av deras röster att man känner sig tvingad att öppet ställa sig bakom tokerierna, förvånar nog många.

Debatt: MP och S: Därför behövs det nya cykelvägar i Östersund (30 oktober)

L och C gav ju dessutom majoriteten en chans genom sitt kloka förslag; ”håll an nu och låt oss utvärdera de två expresscykelvägar som snart är färdigbyggda”.

Debatt: Svar från C och L: Det är bygget av expresscykelvägarna vi vill utvärdera (31 oktober)

Att driva igenom en så ifrågasatt utgift på 10 miljoner inför 2018, när samtliga enheter inom kommunen ställs inför tuffa besparingar, syns ju synnerligen oklokt.

Vi läser ju dagligdags om Litsbornas kamp för sin slalombacke – en halv miljon! Och häromdagen kunde man läsa om nedläggningen av tillnyktringsenheten ”som det mest korkade beslut som fattats”.

På riksplanet driver MP igenom en flygskatt, som av alla seriösa bedömare inte kommer att påverka klimatet ett skvatt. Och vi vet vad S inom länet anser om det beslutet.

Att regera med stöd av MP:s röster är ett demokratiskt vågspel. Nu försöker man dessutom motivera expresscykelvägarna med trafiksäkerhetsargumentet.

Efter att ha arbetat med trafiksäkerhet inom Motormännen i 20 år, är jag ytterst tveksam till om cyklisterna är rätt trafikantgrupp att ge förstärkta rättigheter, vilket ju är tanken med expresscykelvägarna.

Cyklisterna är den grupp som utmärker sig mest negativt när det gäller att följa trafikens lagar. Det är också de som är mest olycksdrabbade i Östersundstrafiken enligt tillgänglig statistik. Och det är bara i undantagsfall som det är bilister som är vållande.

Hur ökar trafiksäkerheten för cyklisterna om en expresscykelväg byggs ut längs Krondikesvägen–Genvägen? Tanken är ju att de ska ges företräde i trafiken. Detta stråk korsas av flera av kommunens trafiktätaste matargator som Fagerbacken, Stuguvägen, Biblioteksgatan och Samuel Permansgatan.

Hur ska cyklisterna kunna få företräde i de viktiga rondellerna vid Fagerbacken, Stuguvägen och Biblioteksgatan? I så falls stoppas ju trafiken upp på ett orimligt sätt. Och har de inte företräde på dessa ställen faller ju hela idén om expresscykelväg.

Läs fler inlägg om expresscykelvägarna

Att MP förlorat sin tro mot väljarna har man ju samlat ihop på många sätt, men att S sätter sin heder på spel i en fråga som är så uppenbar för väljarna och drabbar så många, är verkligen förvånansvärt.

Det är mindre än ett år till valet. Fullföljer man detta kommer man rimligtvis att straffas hårt.

Sten Bredberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel