Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Brett reformpaket behövs för att förbättra integrationen

Under 2015 tog Sverige emot fler än 160 000 asylsökande. Flyktingkrisen innebar en stor ansträngning för hela landet och krävde en ny, långsiktigt hållbar migrationspolitik. Den ska fortsätta gälla.

Samtidigt står vi inför stora problem med integrationen. Alldeles för många utrikes födda saknar arbete. Beskedet till dem ska inte vara utanförskap och bidragsberoende. De ska gå till jobb och utbildning.

Sammantaget befinner sig motsvarande en miljon människor i utanförskap och bidragsberoende. Det beror på för få enkla jobb, bidragssystem som gör att arbete inte lönar sig och en arbetsmarknadspolitik som inte fungerar.

Samtidigt förvärras utanförskapet av att bostadskrisen är akut i många kommuner. Den riskerar också att försämras ytterligare när fler nyanlända nu ska flytta från Migrationsverkets asylboenden till kommunerna. 

Moderaternas utgångspunkt är tydlig: alla landets kommuner ska ta ansvar, men alla kommuner måste också få rimliga förutsättningar att klara en krävande situation. Därför föreslår vi ett brett reformpaket för att öka bostadsbyggandet och förbättra integrationen: 

• Vi vill möjliggöra att de kommuner som vill ta över ansvaret för integrationen av nyanlända ska få det.

• Etableringstiden bör förlängas från två till tre år och kraven på dem som får försörjningsstöd måste skärpas.

• Utflyttningen av nyanlända till kommunerna bör bromsas och lägenheterna i Migrationsverkets bestånd bör överlåtas till kommunerna för att kunna klara bostadssituationen.

• Anvisningslagen bör kombineras med möjlighet för kommuner som inte får fram boende att betala för plats på asylboende.

• Möjliggör för fler personer att dela rum i stödboende.

Moderaterna är även beredda att driva igenom skarp lagstiftning i riksdagen för en effektivare planprocess och nya bullerregler.

Trots att det har gått mer än ett år har regeringen fortfarande inte uppfyllt flera av de krav som slogs fast i migrationsöverenskommelsen. Det duger inte. Sverige behöver reformer för bättre integration och fler bostäder här och nu.

Saila Quicklund (M)

riksdagsledamot Jämtlands län

Elisabeth Svantesson (M)

integrationspolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel