Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: ”Brukare” är helt vanliga medborgare – använd inte det ordet!

Att vara funktionsvarierad är inget lätt liv och inte blir det bättre av att bli kallad brukare. Vad är det egentligen? När man är jordbrukare så brukar man sin gård. Vad brukar en funktionsvarierad?

Enligt wikipedia.se så är brukare: ett äldre ord för arrendator, en person som använder en drog utan att falla in i ett missbruk, en användare av en maskin, utrustning eller annan nyttighet.

Sedan har detta epitet också tillkommit de funktionsvarierades värld och jag förstår inte hur det har gått till. Som handikappad har man haft många titlar under åren: Handikapp, funktionshindrad, funktionsnedsatt och det senaste funktionsvarierad. Funktionsvarierad är vi nästan alla på ett eller annat sätt.

Det pratas mycket om jämlikhet i samhället. Det är jämställdhet mellan män och kvinnor, hudfärg, rastillhörighet, könstillhörighet och så vidare, men de funktionsvarierade pratas det aldrig om. När ska den debatten börja, kan man undra?

På 1980-talet flyttade man ut alla i egna lägenheter; dagcenterverksamheten avslutades och det blev daglig verksamhet i stället. Efter detta känns det som att allt har slutat.

Det har inte hänt mycket i utvecklingen sedan dess. Till exempel finns det inget utrymme för gruppen som inte vill vara på daglig verksamhet och inte klarar av ett vanligt arbete. Förr fanns Samhall för dessa, men nu ska det vara vinstdrivande företag i stället och då fungerar det inte som tidigare.

Det har heller inte blivit så att de personer som är duktiga på sina dagligverksamhetsarbeten ska slussas ut i samhället på vanliga arbeten med lönebidrag eller dylikt.

Det går väldigt trögt. Inte heller den dagliga habiliteringsersättningen (”hab-ersättningen”) har ändrats, och de har fortfarande sjukersättning – fast de inte är sjuka i den bemärkelsen som individer som skulle ha sjukersättning.

De får inte vara med i facket och inte ta ett banklån. De får inte heller bo var de vill för då får de ingen hjälp om de inte är kopplade till gruppboende eller serviceboende.

Ja, det finns många områden som är ojämlika i den funktionsvarierades vardag.

Nu har jag beslutat mig för att lämna in en motion angående namnet brukare. Jag tycker inte att det ordet ska finnas, de är vanliga medborgare som vem som helst och ska inte ha någon stämpel på sig att vara något annat än medborgare. Det lovar jag.

Gunnel Persson Westin, socialdemokrat i Krokoms kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel